娛樂圈的事常常把大家搞的雲裡霧裡看不清楚。關曉彤到底是不是鹿晗的女朋友?科科和景甜真的在一起了嗎?楊冪小姐姐的詐捐事件到底是怎麼回事?八卦群眾真的是操碎了心啊!不過這些都難以撼動烤雅們的心,我們關心的是——雅思閱讀的判斷題真假如何判斷?
我已在此恭候多時了!!!
我們來根據這個語境,順便練習一下雅思閱讀的判斷題。
判斷依據:題目和原文表達一致,答案是真實的(TRUE)
題目與原文表達相反,答案為錯誤的 (FALSE)
題目與原文表達無關,答案為沒有給(NOT GIVEN )
題目(語境):Lu Han’s girlfriend is Guan XiaoTong.
我們根據定位詞(大寫的人名:Lu Han & Guan Xiaotong)從茫茫的信息(相當於雅思閱讀文章)中定位出了這麼幾句話。
原文1: Lu Han has a relationship with Guan Xiaotong.
原文2: Lu Han is not in love with Guan Xiaotong.
原文3: Lu Han has a dinner with Guan Xiaotong.
思考答案。
………………………………………等待中………………………………………………………………………………
答案:根據原文1得出,題目答案為真實的(TRUE)
根據原文2得出,題目答案為錯誤的 (FALSE)
根據原文3得出,題目答案為沒有給(NOT GIVEN )
解題思路:
1. 先分析題目(題目由兩部分組成:定位詞+替換詞)
(定位詞:Lu Han & Guan Xiaotong 替換詞:girlfriend)
2. 根據定位詞去原文找出句子
3. 根據替換詞進行答案判斷:
判斷思路:
原文1:girlfriend和relationship語義替換一致,答案為TRUE。
原文2: girlfriend和not in love語義相反,答案為FALSE。
原文3:girlfriend和have dinner無相關意思,甚至屬於推斷出的信息
(在現實中屬於「捕風捉影」 ),答案為 NOT GIVEN。
………………………………………分割線………………………………………………………………………………
來來來,老師給你講講套路
舉一反三,我們來看一下雅思真題(劍橋雅思六 Test 2 Passage 1)"Advantages of Public Transport"
題目:
1. Efficient cities can improve the quality of life for their inhabitants.
2. An inner-city tram network is dangerous for car drivers.
3. In Melbourne, people prefer to live in the outer suburbs.
原文片段:
The study found that the Western Australian city of Perth is a good example of a city with minimal public transport. As a result, 17% of its wealth went into transport costs. Some European and Asian cities, on the other hand, spent as little as 5%. Professor Peter Newman, ISTP Director, pointed out that these more efficient cities were able to put the difference into attracting industry and jobs or creating a better place to live.
According to Professor Newman, the larger Australian city of Melbourne is a rather unusual city in this sort of comparison. He describes it as two cities: 'A European city surrounded by a car- dependent one』. Melbourne’s large tram network has made car use in the inner city much lower, but the outer suburbs have the same car-based structure as most other Australian cities. The explosion in demand for accommodation in the inner suburbs of Melbourne suggests a recent change in many people’s preferences as to where they live.
思考答案。
………………………注意時間(嘗試4.5分鐘之內得出答案)……………………………………
解題思路: 定位詞(定位原文句子)→ 替換詞(判斷答案)
題目1 定位詞(Efficient cities)
題目2 定位詞(An inner-city tram network)
題目3 定位詞(Melbourne, people)
定位到的句子:
原文1: Professor Peter Newman, ISTP Director, pointed out that these more efficient cities were able to put the difference into attracting industry and jobs or creating a better place to live.
原文2: Melbourne’s large tram network has made car use in the inner city much lower, but the outer suburbs have the same car-based structure as most other Australian cities.
原文3: The explosion in demand for accommodation in the inner suburbs of Melbourne suggests a recent change in many people’s preferences as to where they live.
替換詞判斷:
題目1: improve the quality of life for their inhabitants,和原文"creating a better place to live"語義替換一致。
題目2: dangerous for car drivers,和原文"car use in the inner city much lower"無相關意思。
題目3: outer suburbs,和原文"inner suburbs"語義相反。
答案:題目1答案為TRUE
題目2答案為NOT GIVEN
題目3答案為FAULSE
更多的雅思備考技巧,盡在環球教育。