2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:plays diabolo

2021-01-10 中考網

  Every night in Jinan University in Guangahou, a group of students plays diabolo(空竹) as a crowd watches on in amazement.

  Chen Zhelun,25,a malaysian-chinese started the diabolo club, which helps to increase the popularity of this traditional Chinese game. He is one of many students expressing their interest in the country's cultural heritage(遺產) by starting clubs.

  The diabolo, which came from China, is popular among Chinese living in Malaysia.

  「We played diabolo from primary school onward. I thought I could find someone to

  play with in China, but only a few students knew about it. So I started a club to develop

  it.」 says Chen

  To Chena surprise, the old game has interested a huge crowd-more than 1,000 students have joined the club.

  「It keeps your body strong and it's fun, "says Chet

  prefer quieter activities. Every weekend, one classroom in Shenzhen University is alwayscrowded, but it's unusually silent. The members of Lanting Calligraphy Club are writing Chinese characterswith traditional brushes

  Fan Dongling, 21, a student in Shenzhen University, says it's a shame that young people no longer enjoythe beauty of Chinese characters.

  Although her club is quiet, Fan says it keeps members healthy, mentally and physically

  Stiva

  Christmas or Valentines Day, but they seldom pay attention to traditional ones, "says Kong Yanquan, 21, astudent in Guangxi University.

  As head of the traditional Chinese local operas club, Kong plans to put modern elements(元素)intotraditional culture to get students to join his club

  I think it's everyones duty to save and develop china's traditional culture among young people, "he says.

  23. The passage is organized by giving three     .

  A. examples    B. tasks    C. lessons    D. speeches

  24. The underlined word「Tt" in Paragraph6 refers to(指代)     

  A. watching diabolo shows    B. playing diabolo

  C. talking about old games    D. going to primary school

  25. It can be learned from the passage that Fan Dongling     

  A. comes from Malaysia    B. is good at local operas

  C. loves quiet activities    D. is interested in sports

  26. Kong Yanquan advises young people to       

  A. practice writing Chinese characters    B. celebrate Western festivals

  C. pay attention to traditional culture    D. make friends with the elders

  【答案】23. A    24. B    25. C    26. C

  【解析】這篇短文通過三個具體的事例給我們介紹了幾個大學的學生們通過創辦俱樂部的形式,宣揚中國傳統文化。

  23. 主旨大意題。根據文意和文章結構可知,這篇短文介紹了三所大學裡面的學生用開辦俱樂部的形式來宣揚中國的傳統文化,第一個是暨南大學的空竹俱樂部;第二個是深圳大學的書法俱樂部;還有一個是廣西大學的中國地方戲曲俱樂部。因此文章是用舉例的形式給我們講述了大學生們是如何宣揚中國傳統文化的,故應選A。

  24. 細節理解題。短文第二段到第六段介紹的是暨南大學的陳哲倫創辦了空竹俱樂部,這句話也是陳哲倫說的,因此我們可以知道這裡的It代指的是抖空竹,故應選B。

  25. 細節理解題。題幹中問到的是範冬玲,這個人是在文章的第八段提到的,根據第七段到第九段的內容可知,範冬玲喜歡中國的書法,文章第七段的開頭But some prefer quiet activities指的就是範冬玲的書法俱樂部,所以這是一個安靜的活動,故應選C。

  26. 細節理解題。根據短文最後一段孔彥全所說的「I think it’s everyone’s duty to save and develop China’s traditional culture among young people.」 he says.可知,他認為每個人都應拯救和發展中國的傳統文化,故應選C。

  點睛:這篇短文通過三個具體的事例給我們介紹了幾個大學的學生們通過創辦俱樂部的形式,宣揚中國傳統文化。短文結構清晰,主題明確,比較容易理解。後面的題目設置以細節理解題為主,答案都可以在原文中找到。例如第2小題,這個題目是一個指代題,我們應首先在原文找到劃線單詞It,結合上下文可知,這是陳哲倫說的話,而他宣揚的是抖空竹這個中國傳統運動,因此我們就可以知道It代指的就是play diabolo,故選B。再如第4小題,題目中涉及了Kong Yanquan這個人名,因此我們就以這個人名為指導,定位到原文相關的地方,在短文的最後三段,尤其是文章的最後一段我們可以知道,他認為拯救和發展中國傳統文化是每個年輕人的責任,由此可知應選C。

 

編輯推薦:2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案精編

   歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!>>點擊查看

相關焦點

  • 2019年中考英語閱讀理解及答案解析之語境線索
    解釋可以推知erosion是一種自然地理現象,即「侵蝕」,答案為C。 相關推薦:2019年中考英語閱讀理解解析及答案匯總    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:青黴素
    根據短文內容,選擇最佳答案   21. During the experiments to find a medicine for staph infections, ________.Fleming’s research    D. discovering penicillin    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!>>點擊查看
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:Volunteering
    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!>>點擊查看
  • 中考英語閱讀理解100篇:中考英語閱讀理解真題及答案(5)
    英語閱讀理解在英語考試中得分比例很大,新東方小編整理了中考英語閱讀理解100篇以及答案,供大家參考。   閱讀下面短文,從題中所給的 A、B、C、D 四個選項中選出最佳選項。   參考答案:61. A 62. B 63. D 64. C 65. D
  • 2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(七十)
    中考網整理了關於2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(七十),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   In Japan there are many holidays and other great days.We can tell only a few here.
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:Beauty sleep
    No attractiveness, No friends    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2021中考一路陪伴同行!>>點擊查看
  • 2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(六十三)
    中考網整理了關於2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(六十三),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   Notes:[1]porter /`pt/n.搬運工 [2]necessary/`nesIsrI/adj.必要的 [3]knowledge/`nlId/n.知識   根據短文內容,選擇正確答案。   1.Which of the following is true?
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:The Chongyang Festival
    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!>>點擊查看
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:介紹中國文學
    More and more foreigners read traditional Chinese books    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!>>點擊查看
  • 2018中考英語閱讀理解訓練及答案(四)
    參考答案:本文講述作者比賽時的經歷,因疏於鍛鍊。僅僅是想完成比賽的他正當後悔自己的選擇時, 卻被一位70多歲的老人趕上,作者頓生感慨。看到老人超越的自己,於是決定不放棄,最後到達終點。     1.
  • 2019年中考英語試卷七大題型
    英語作為文科科目當中的一個重要組成部分,需要記憶理解的東西比理科要多的多,所以複習的戰線需要拉得更長,101教育小編為大家提供了 中考 英語答題技巧,希望能夠真正的幫助到大家。 現階段考生應該做什麼: 一、收集做過的試題,把所有錯題抄在一個改題本上,用紅色筆寫上正確答案,並在錯題旁邊寫一、兩句說明錯題原因,讓自己加深印象,不再犯類似的錯誤。如還是沒有明白,要及時問老師。 二、要加強閱讀訓練和聽力訓練。你現在有時間,但是千萬別浪費,每天堅持閱讀,練聽力(有統一聽力訓練帶)。
  • 語文班主任:文言文閱讀理解專項訓練,附帶答案,尖子生早列印!
    語文班主任:文言文閱讀理解專項訓練,附帶答案,尖子生早列印!閱讀理解,作為語文考試中三大重點之一,也是學生們在考試中丟分最重要的題目。大部分的孩子考試中閱讀理解只能拿到一半的分數,十分可惜。但實際上,閱讀理解的題目只要掌握了相應的答題套路,很容易拿到滿分,關於閱讀理解的技巧我之前也寫過兩篇文章做過專門講解,有需要的朋友可以往前翻翻。初中階段的閱讀理解又分為古詩文閱讀理解、文言文閱讀理解以及現代文閱讀理解。
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(十九)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(十九),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   閱讀下面的短文,並做每篇後面的題目。從四個選項中選出能回答所提問題或完成所給句子的最佳答案。   One day, Allan and his friend Henry went swimming in a river.
  • 2019中考英語一輪複習方法總結
    2019年 英語考試即將拉開帷幕,一輪 也開始了,學生們如何學好中考英語?一起來學習一下吧! 一、聽力 今年中考聽力題對考生要求高了,難度也加深了,同學們要充分運用手裡發的聽力資料,反覆聽,聽的過程中做做速記。捕捉的信息準確,才能答題正確。
  • 2019中考英語考點講解:閱讀理解20篇
    D 中考英語閱讀訓練(003) Mrs Black lives in a small village. Her husband is dead. Her son, Jack, lived with her.
  • 2021年中考英語譯林牛津詞彙專項訓練1000題含答案(四)
    2021年中考英語詞彙應用專項訓練1000題(四) 詞彙檢測: 根據下列句子及所給漢語注釋或通過上下文,寫出空缺處各單詞的正確形式。每空只寫一詞。
  • 2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(四)
    中考網整理了關於2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(四),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   「Well, we’re in our new house. Let’s get a new pet to get along with it,」 Mrs Brown said to her husband.
  • 初二英語月考備考:閱讀理解專項練習(6)
    中考網整理了關於初二英語月考備考:閱讀理解專項練習(6),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   Mr. King is a tall and strong man. He teaches P. E. in a middle school.
  • 初二英語月考備考:閱讀理解專項練習(7)
    中考網整理了關於初二英語月考備考:閱讀理解專項練習(7),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   My friend is a taxi drives. He has been a taxi driver for ten years. It’s a nice job most of the time.
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(四十七)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(四十七),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   Everybody can suffer from stress.   A. by not trying to find a job   B. by forgetting about our problems   C. by getting a place at university   D. by sharing our problems with our friends   參考答案