昨天天學網教研中心帶來了浙江高考英語卷聽力部分的解析,今天我們繼續看閱讀部分考了哪些內容。天學網教研中心已經為大家整理好了,一起來看看吧。
試題總體特點
2020年浙江新高考英語試卷筆試部分緊扣《課程標準》和《考試大綱》,試題設置科學嚴謹,深入淺出,注重對考生語言能力、思維品質、文化意識和學習能力的考核,具有較高的信度、效度和必要的區分度。試題以英語學科聽、說、讀、寫四項關鍵能力為重心,突出交際、思辨和學習的學科素養導向。通過選擇難度合適且與考生日常學習生活息息相關的語篇,將思維品質培養、人際關係和諧、社會責任擔當等具有鮮明時代特徵的理念融入到語言能力考查中,尤其注重對學生思維能力和文化意識的考查。整套試卷非常好地考查了考生的語言能力,特別是在語境中發現問題,解決問題的能力,突出了語篇意識和對學習能力的考查。
1、語篇主題明確、體裁多樣
2020年浙江新高考英語試卷筆試部分(第二、三部分)試題選材特色明顯,所有語篇緊密圍繞人與自然、人與社會、人與自我三大主題進行選材,題材廣泛,體裁多樣,全面考查考生的英語綜合運用能力。所選文章說明文居多。文章選材內容豐富、時代性強,貼近學生生活,考查能力全面,全面關注學生的核心素養,充分體現高考堅持立德樹人,發展素質教育的功能。
2、試題難度適中、設置合理
2020年浙江新高考英語試卷筆試部分(第二、三部分)試題難度適中,側重考查考生英語語言知識的綜合運用能力。題設方式比較多元,設問方式新穎,試題難度適中,穩步提升試題命制質量。
3、試卷結構穩定、題目多樣化
2020年浙江新高考英語試卷筆試部分(第二、三部分)結構保持穩定,體現基礎性、應用性和創新性的考查要求。試卷所採用語篇材料的難度水平呈階梯分布,材料難度與往年基本持平。題目類型多樣化且難易搭配合理,考查要點覆蓋面廣,試卷中難、較難、較易和容易各難度層級試題比例進一步優化。
試題亮點:重視學科素養、凸顯高考育人功能
(1)重視思維品質培養
閱讀理解B篇介紹了運用奶酪製造過程中的廢物來融化路面結冰的新型環保方法,鼓勵考生開發創新思維,培養實際生活技能。該語篇對於啟發與培養考生良好思維品質有積極的引導作用。
(2)滲透育人理念,強化高考育人功能和價值導向
閱讀理解A篇通過講述作者在圖書館借閱圖書的經歷,表達了作者和媽媽對讀書的熱愛,鼓勵學生培養良好的學習習慣,樹立終身學習的理念與意識。
閱讀理解B篇通過與傳統的石鹽融化路面結冰方法的對比,闡述新型的奶酪鹽水融化路面結冰的利與弊。該語篇引導考生在理解文章內容的基礎上關注人類命運共同體,強化環境保護和社會責任意識,促進人與自然和諧共處與可持續性發展。
閱讀理解C篇闡述了有關父親對培養孩子毅力影響的研究,倡導學生通過歷練獲得堅強的毅力,提升綜合素質,以適應社會的發展,體現個人的價值。
完形填空語篇通過講述作者兒時摔倒後自己站起來的經歷,引發了作者和媽媽對追求目標的思考:積極面對困難,挫折是成功路上的財富。該語篇有助於鼓勵學生保持積極的生活態度,樹立積極的人生觀,培養積極的生活品格。
試題分析
第二部分 閱讀理解
本部分分為兩小節,第一節包括三篇閱讀材料,題材涉及熱愛讀書、新型路面結冰融化方法及父親對孩子毅力培養影響的研究。與往年相比,今年的閱讀理解出現了設問與選項設置新穎的題目:B篇26題,該題需要學生在理解原文內容及選項含義的基礎上,結合生活實際方可選出正確選項,該題難度較大,考查學生對語篇的理解與遷移應用能力。A篇22題為詞義指代題,該題難度略大,考查學生對語篇整體內容的理解。其他閱讀理解題型、難度與往年基本一致。
第二節閱讀材料的語篇類型為說明文,共有5個小題,主要考查考生對文章基本結構的理解,對語篇語義的連貫性的把握和對語篇中上下文邏輯關係的理解。該題與2019年試題難度基本一致,變化不明顯。
第三部分 英語知識運用
第一節 完形填空
本節短文共約275詞,考查考生在理解短文主旨大意和句子間、段落間聯繫的基礎上,準確判斷和選擇符合特定上下文語義和用法的各類詞彙(動詞、名詞、形容詞)或詞組。
分析今年的試題,可以看出:20個空全部考查實詞,未涉及虛詞。而且20個空的答案信息均為基於語篇的前照應設空、後照應設空或語篇照應設空,沒有考查語法項目。由此可見,完形填空對於考查考生利用上下文信息答題這方面的要求更高,考生應該養成良好的語篇意識和語篇思維習慣。
第二節 語法填空
語法填空的語篇難度適中。2020年試題未出現對從句引導詞考查的題目,其餘題目考查點與以往相比,基本一致,無明顯變化。
2020年1月浙江英語試卷真題
第二部分 閱讀理解(共兩節,滿分35分)
第一節(共10小題;每小題2.5分,滿分25分)
閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C和D四個選項中選出最佳選項,並在答題紙上將該項塗黑。
A
I never knew anyone who』d grown up in Jackson without being afraid of Mrs. Calloway, our librarian. She ran Jackson’s Carnegie Library absolutely by herself. SILENCE in big black letters was on signs hung everywhere. If she thought you were dressed improperly, she sent you straight back home to change your clothes. I was willing; I would do anything to read.
My mother was not afraid of Mrs. Calloway. She wished me to have my own library card to check out books for myself. She took me in to introduce me. 「Eudora is nine years old and has my permission to read any book she wants from the shelves, children or adults,」 Mother said.
Mrs. Calloway made her own rules about books. You could not take back a book to the library on the same day you』d taken it out; it made no difference to her that you』d read every word in it and needed another to start. You could take out two books at a time and two only. So two by two, I read library books as fast as I could go, rushing them home in the basket of my bicycle. From the minute I reached our house, I started to read. I knew this was extreme happiness, knew it at the time.
My mother shared this feelingof mine. Now, I think of her as reading so much of the time while doing something else. I remember her reading a magazine while taking the part of the Wolf in a game of 「Little Red Riding Hood」 with my brother’s two daughters. She』d just look up at the right time, long enough to answer — in character — 「The better to eat you with, my dear,」 and go back to her place in the magazine article.
21. Which of the following best describes Mrs. Calloway?
A. Quiet.
B. Strict.
C. Humorous.
D. Considerate.
22. What do the underlined words 「this feeling」 refer to in the last paragraph?
A. Desire to read.
B. Love for Mrs. Calloway.
C. Interest in games.
D. Fear of the library rules.
23. Where is the text probably from?
A. A guidebook.
B. An autobiography.
C. A news report.
D. A book review.
【正確答案】BAB
B
Milwaukee, Wisconsin, is road testing a new way to keep winter roads ice-free — by spreading on them cheese brine, the salty liquid used to make soft cheeses, like mozzarella.
Wisconsin, also called 「America’s Dairyland,」 is famous for its cheese. The state produced 2.8 billion pounds of cheese last year! As a result, there was a lot of leftover cheese brine. Disposing of(處置)the brine can be expensive. So what should cheese makers do with the waste?
Normally, towns use rock salt to de-ice streets. The salt lowers water’s freezing point, causing ice to melt(融化). But using cheese brine could help both cheese producers and cities save money, while keeping roads safe. Cheese brine has salt in it, which, like the rock salt, helps lower water’s freezing point.
In addition to saving money, cheese brine could also be a more eco-friendly option. Many people suspect that all the rock salt used every winter is harming the environment.
Rock salt is made of sodium chloride, the same compound(化合物)in ordinary table salt. Sounds harmless, right? But while you probably add only a small amount of salt to your food, road crews spread about 20 million tons of salt on U. S. roads every year!
The chemical washes off roads and goes into the ground. There it can pollute drinking water, harm plants, and eat away soil. By spreading cheese brine on streets before adding a layer of rock salt, Milwaukee may be able to cut its rock salt use by 30 percent.
Cheese brine has a downside too — a smell similar to that of bad milk. 「I don’t really mind it,」 Emil Norby told Modern Farmer magazine. He works for one of Wisconsin’s county highway commissions and came up with the idea of using cheese brine. 「Our roads smell like Wisconsin!」 he said.
24. Why can cheese brine help keep winter roads ice-free?
A. It is soft.
B. It contains salt.
C. It is warm.
D. It has milk in it.
25. What is a benefit of using cheese brine on roads?
A. Improving air quality.
B. Increasing sales of rock salt.
C. Reducing water pollution.
D. Saving the cheese industry.
26. Milwaukee’s new way to de-ice streets may be an example of .
A. barking up the wrong tree
B. putting the cart before the horse
C. robbing Peter to pay Paul
D. killing two birds with one stone
【正確答案】BCD
C
Today’s world is not an easy adjustment for young adults. A key skill set for success is persistence (毅力), a characteristic that researchers say is heavily influenced by fathers. Researchers from Brigham Young University discovered that fathers are in a unique position to help their adolescent children learn persistence.
BYU professors Laura Padilla-Walker and Randal Day arrived at these findings after following 325 American families over several years. And over time, the persistence gained through fathers led to higher achievement in school.
「There are relatively few studies that stress the unique role of fathers,」 Padilla-Walker said. 「This research also helps to prove that characteristics such as persistence — which can be taught — are key to a child’s life success.」
Researchers determined that dads need to practice an 「authoritative」 parenting style. Authoritative parenting is not authoritarian: rigid, demanding or controlling. Rather, an authoritative parenting style includes some of the following characteristics: children feel warmth and love from their father; responsibility and the reasons behind rules are stressed; children are given an appropriate level of autonomy(自主權).
In the study, about 52 percent of the dads exhibited above-average levels of authoritative parenting. A key finding is that over time, children raised by an authoritative father were significantly more likely to develop persistence, which leads to better outcomes in school.
This particular study examined 11 to 14-year-olds living in two-parent homes. Yet the researchers suggest that single parents still may play a role in teaching the benefits of persistence, which is an avenue of future research.
27. What is special about the BYU professors』 study?
A. It centered on fathers』 role in parenting.
B. It was based on a number of large families.
C. It analyzed different kinds of parenting styles.
D. It aimed to improve kids』 achievement in school.
28. What would an authoritative father do when raising his children?
A. Ignore their demands.
B. Make decisions for them.
C. Control their behaviors.
D. Explain the rules to them.
29. Which group can be a focus of future studies according to the researchers?
A. Single parents.
B. Children aged from 11 to 14.
C. Authoritarian fathers.
D. Mothers in two-parent homes.
30. Which of the following is the best title for the text?
A. Three Characteristics of Authoritative Fathers
B. Key Skills for Young Adults to Succeed in Future
C. Children Tend to Learn Determination from Father
D. Family Relationship Influences School Performance
【正確答案】ADAC
第二節(共5小題;每小題2分,滿分10分)
根據短文內容,從短文後的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多餘選項。
Let’s take a minute to think about the water we use. The human body is 60% water and we need to drink lots of water to be healthy. When we are thirsty we just go to the kitchen and fill a glass with clean water.
31 For example, farmers, who produce the food we eat, use water to make the plants grow. When we turn on a light or switch on a TV or a computer we use energy and we need water to produce this energy.
The truth is that we are lucky enough to have clean water whenever we want, but this is not the case for many people around the world. 32 That’s around one in 10 people in the world. If we drink dirty water, we can catch diseases from the bacteria and become ill. Every year over 500,000 children die from diarrhoea(腹瀉)from dirty water. That’s around 1400 children every day! Also, in some countries children walk many kilometres every day to get water. 33 Therefore, they don’t have time to learn how to read or write and don’t get an education.
34 On this day every year, countries around the world hold events to educate people about the problems of dirty water and that clean water is something that everyone should have around the world. At one school in the UK, children between the ages of 10 and 15 walk 6km with six litres of water. 35 People give them money to do this and all the money helps get clean water to as many people as possible around the world.
A. We use water indirectly too.
B. Every system in our body depends on water to function.
C. It is to inspire people to learn more about water-related problems.
D. If children walk many hours a day to get water, they can’t go to school.
E. Did you know that around 750 million people do not have clean water to drink?
F. In 1993 the United Nations decided that March 22nd is the World Day for Water.
G. In this way, they know how it feels to walk a long distance carrying heavy bottles.
【正確答案】AEDFG
該短文結構緊湊,邏輯清晰;語言流暢地道,平實易懂;銜接自然明了,條理分明。這些特點有利於考生依據語義和語篇篇章線索理解文本並復位空缺部分。
第三部分 語言運用(共兩節,滿分45分)
第一節(共20小題;每小題1.5分,滿分30分)
閱讀下面短文,從短文後各題所給的A、B、C和D四個選項中,選出可以填入空白處的最佳選項,並在答題紙上將該項塗黑。
I was born legally blind. Of all the stories of my early childhood, the one about a 36 is my mother’s favorite.
I was only two when the 37 occurred. We had just arrived home from a trip. Mom lifted me out of the car and 38 to speak to the driver. I took advantage of my brief 39 to dash across the lawn(草坪)— and hit a large maple tree! I was running so fast that I bounced off the trunk and 40 on my backside. Mom 41 me to start crying, but I just sat there for a minute. Then I 42 myself up and kept right on going. Mom always 43 here that, as many times as I 44 across the lawn after that, I never again 45 into that tree.
Mom loves to use this story as an 46 . It reminds her that children don’t enter life 47 to take risks or unwilling to 48 again when they fall down. She never wanted me to lose that 49 as I grew older. When I 50 my major life decisions, I was still that little girl tearing full-speed across the lawn. I studied abroad and later moved away from my parents』 home to look for a 51 . Through years of 52 , I have become a respected teacher in a school serving high-need students.
We are almost certain to get 53 at some point during the process of achieving our goal. When that happens, don’t sit in the grass and 54 . Just get up and keep on going. It will all be worth it 55 .
【正確答案】CADCA DBADA BCDBC ABCDB
第二節(共10小題;每小題1.5分,滿分15分)
閱讀下面材料,在空白處填入適當的內容(1個單詞)或括號內單詞的正確形式。
Something significant is happening to the world population — it is aging. The median(中位數的)age of an American in 1950 56 (be) 30 — today it is 41 and is expected 57 (increase) to 42 by 2050. For Japan, the 58 (number) are more striking — 22 in 1950, 46 today and 53 in 2050. In 2015, one in 12 people around the world were over 65; by 2050, it will be one in six.
This aging of the population is driven 59 two factors. The first is declining birth rates, which means old generations are large 60 (compare) to younger generations, and so, on average, the population becomes 61 (old) than before. This is 62 (particular) true in the US. The second reason is that people are living longer. A child born in the US today has 63 very realistic chance of living beyond 100 and needs to plan accordingly.
People tend to focus on the first factor. However, greater attention should 64 (place) on longevity(長壽). It isn’t just that people are, on average, living longer. It’s also that they are on average healthier 65 more productive for longer. Therefore, they can work for longer, consume more and in general be a boost to the economy.
【正確答案】
56. was
57. to increase
58. numbers
59. by
60. compared
61. older
62. particularly
63. a
64. be placed
65. and
本題要求考生在正確理解文章主旨大意的基礎上,特別關注文章微觀語境中的詞語、句子與整個篇章結構之間的聯繫,考查考生對英語詞法、句法和語篇的掌握情況和實際應用能力,重點考查考生對詞彙、構詞知識和語法規則的掌握情況以及在特定語境中的應用能力。