高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十九)

2021-02-15 英語周周練

2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十九)

一:話題回歸

Today I went to the student center and interviewed two students, 1________ form Brunei called Waled and the other from UK called Peter. We talked a lot about some of 2_____ many unbelievable cultural differences between different countries.

According to Peter, t is rude for the west not to open a present when someone 3.______ (give) them one. Another cultural difference is about weddings in different countries. In Korea, people have a live hen an a rooster as a part of the wedding ceremony, 4._____ in Brunei, men and women have to sit in separate areas at wedding 5._______(ceremony) however, 6._____ is really interesting is that there are sometimes great cultural differences even between native English speakers 7._____ (share) the same language. For example, Brit enjoy Bonfire Night 8.______ Americans aren’t familiar with it.

After the chatting, I understand a lot 9._____(much) about different 10._____(learn) about cultural difference is a good way to understand more about each other.

改錯

Cultural Experience Tours offer you the chance to pay a visit to different minority cultures and experience for you their traditions, customs and way of life.

A tour to Nunavut of Canada will help you know about the life of the Inuit people, who usual live in small family groups but have large summer gatherings for feasts but celebrations. You will have the chance to join one of these large gatherings.

A trip to Kakado in Australia will offer you the chance to see Aboriginal ceremonies basing on ancient Aboriginal beliefs and try a very strange food.

A visit to the Maori tribe of which NewZealand is home will get you learn about the Maori people. They believe in many gods remembered through songs and dances. A trip to the Native America India group knows as the plains Indian as they live in a flat area of land will also let you know of their life. You can take part in the Sun Dance, very import ceremony.

二:詞彙句式訓練

Ⅰ.閱讀詞彙英譯漢

1.Internet of Things(IoT)         

2.smart grid         

3.intellectual transportation system         

4.intelligent city         

5.PDA(personal digital assistant)         

6.nuclear weapons         

7.futurologist n.        

8.shortage n.        

9.future generations         

10.space technology         

Ⅱ.基礎詞彙漢譯英

1.         adj.在前的;早先的 

2.         vt.系牢;扎牢 

3.         vt.回收利用;再利用 

4.         vi.& vt.缺乏;沒有 n.缺乏;短缺的東西 

5.         n.沙漠;荒地 adj.沙漠的;荒蕪的 v.丟開,拋棄 

6.         n.開關;轉換 vt.轉換 

Ⅲ.核心詞彙變中記

1.         adj.不確切的;無把握的→         adj.必然的;已確定的 

2.         adj.貪吃的;貪婪的;貪心的→         n.貪慾;貪婪 

3.         vt.解答,解決→         n.解決辦法,答案 

4.         adj.時常發生的;連續不斷的→         adv.不斷地 

5.        n.周圍的事物;環境→        adj.周圍的 

6.         n.調整;調節→          v.調整;調節

Ⅳ.主題短語大盤點

1.take         拿起;從事(工作);接受;開始;繼續 

2.speed         加速 

3.slide         (快捷而悄聲地)移動;溜進 

4.sweep         打掃;橫掃 

5.lose sight         忽略/看不見 

6.catch sight         看見…… 

7.fall/land         one’s feet (困境後)恢復;完全復原 

8.be greedy         ...對……貪婪 

Ⅴ.主題詞彙句中練

1..今天的問題——全球變暖、空氣和水的汙染等——可能解決嗎?

.                                                                                        —global warming,air and water pollution,etc.?

2.氣溫會不會太高以至於我們不能生活在地球上?

Is it likely that the temperature                                                       

3.也許人們會在城市上空建造一個覆蓋物,內部的空氣可以保持潔淨。

Perhaps people                                                                                                        

4.建築物的牆和屋頂會收集太陽能並轉換為電能和熱能。

The walls and roofs of the buildings                                                       

5.我相信未來的生活會比現在更好/美麗/舒適/方便。

I believe people’s life in the future                                                                                                 

三:閱讀訓練

A

A new program encouraging children ages 9 to 12 to get interested in computers,math and science starts next week at all 36 libraries of the San Diego Public Library.

Called 「Spring into STEAM」,the program will offer workshops in March,April and May.It begins on March 2.

「We know that science education is so important now,and technology is changing so fast,」 said Misty Jones,library director.「We see this as a way to bring kids new ideas and help them know more about the world around them.」

STEAM stands for science,technology,engineering,art and math,and there will be workshops in each area.This year’s theme is 「Bug Out!」,so the science workshop will invite insect experts to explain the survival skills of insects.The engineering workshop will watch bees as builders.For math,the kids will learn spatial geometry (空間幾何學) by making 3-D paper insects.Kids in other workshops will learn computer coding,create a light using a glass bottle,or build insects using pipe cleaners and LED lights.

Jones said she’s also excited about the chance for children to take part in the International Barcode of Life Project,which is trying to create a digital catalog (電子目錄) of different kinds of insects on Earth.Kids in San Diego can ask for free insect collection tools at their local libraries beginning on March 2.Insects they collect can then be sent in for DNA identification.

Jones said it is unusual for every library to start the same program at the same time.「It’s something we』ve been trying to do,and I think it’s just the beginning of the chances we will be able to offer,」 she said.

1.What do we know about 「Spring into STEAM」?

A.It is open to kids of all ages.

B.It lasts for at least four months.

C.It helps kids learn more about themselves.

D.It is held by the San Diego Public Library.

2.What will kids learn from the engineering workshop this year?

A.How LED lights work.

B.How bees build their home.

C.How to make 3-D paper bees.

D.How to create a light using a glass bottle.

3.What will kids do for the International Barcode of Life Project?

A.Collect insects.

B.Take DNA tests.

C.Create a digital catalog.

D.Make insect collection tools.

B

Does a grasshopper taco (墨西哥螞蚱卷餅) sound delicious? If you were living in another part of the world — say,Mexico or Thailand or Kenya — the idea of eating insects might not seem strange to you at all.For thousands of years,insect-eating has been common practice among many of the world’s people.According to insect-eaters around the world,insects are tasty.

Insect fans say insects are not only tasty,they are also nutritious.Arnold van Huis is working with other scientists to encourage insect-eating in areas where it is already common.

According to the United Nations,the planet’s population is now almost 7 billion.It is expected to reach 9 billion before 2050.By that time,people’s need for meat is expected to double.Raising livestock (家畜) requires large areas of farmland,and feeding the animals can be expensive.「We have to find something else to take the place of meat,」 Arnold van Huis says.「One very good choice is using insects.」

Raising insects would require less land,says Arnold van Huis.Insects would also be cheaper to feed.

For insect-eating to become popular in the U.S.,Brian Fisher,an insect scientist at the California Academy of Sciences,says people must be careful with ready-to-eat insects.There are more than 1,700 types of insects that are safe to eat.But do not even think of eating insects from your backyard,since there is no way of knowing if they are dangerous! If you really want to eat insects,it is possible to order insect cuisine (烹飪) at a handful of U.S.restaurants.

Arnold van Huis is working with chefs in the Netherlands to develop delicious insect recipes.For one experiment,his team prepared two types of meatballs:some made with meat and others made with mealworms and meat.In a blind taste test,nine out of ten people preferred the mealworm meatballs.

In the future,will eating insects be common practice for people in Europe and North America? 「I’m completely sure it will,」 says Arnold van Huis.

4.What can we learn about insect-eating in Thailand or Kenya?

A.It is not allowed.

B.It is not common.

C.It is very popular.

D.It is rather strange.

5.According to Arnold van Huis,what would be an advantage of eating more insects?

A.It would save more livestock.

B.It would solve environmental problems.

C.It would provide more nutrition for people.

D.It would help feed the world’s growing population.

6.Why does Brian Fisher advise people to go to restaurants to eat insects?

A.Insect cuisine ordered there is delicious.

B.Insects cooked there taste more like meat.

C.Insects cooked there are safe enough to eat.

D.Different insect cuisine can be chosen there.

7.How might Arnold van Huis feel about the experimental result mentioned in Paragraph 6?

A.Fearful.            B.Satisfied.

C.Doubtful.            D.Surprised.

參考答案:

Ⅰ.閱讀詞彙英譯漢

物聯網

智能電網

智能交通系統

智慧城市

個人數字助理

核武器

未來學家

不足;缺少

後代

太空技術

Ⅱ.基礎詞彙漢譯英

previous

fasten

recycle

lack

desert

switch

Ⅲ.核心詞彙變中記 

uncertain;certain

greedy;greed

solve;solution 

constant;constantly 

surroundings;surrounding

adjustment;adjust

Ⅳ.主題短語大盤點

up

up 

into

up

of

of

on

for

Ⅴ.主題詞彙句中練

Is it possible that people will have solved the problems of today

will be too hot for us to live on the earth

will build a cover over the city and all the air inside would be kept clean

will collect and transform the solar energy into electric energy and heat energy

will be much better/more beautiful/more comfortable/more convenient than it is now

一、【篇章導讀】本文是說明文。聖地牙哥公共圖書館發起了一個針對9至12歲兒童的教育項目Spring into STEAM,本文是對該項目舉辦時間、舉辦內容等的相關報導。

1.D 推理判斷題。由第一段中的「A new program...starts next week at all 36 libraries of the San Diego Public Library」可知,該項目由聖地牙哥公共圖書館舉辦。

2.B 細節理解題。由第四段中的「The engineering workshop will watch bees as builders.」可知,參加該小組的孩子將會了解蜜蜂是如何築巢的。

3.A 推理判斷題。由倒數第二段中的「Kids in San Diego can ask for free insect collection tools at their local libraries beginning on March 2.Insects they collect can then be sent in for DNA identification.」可知,孩子們為該工程收集昆蟲。

【篇章導讀】本文是說明文。來自荷蘭的昆蟲專家Arnold van Huis認為蟲子不僅美味還能幫助養活不斷增長的世界人口。

4.C 推理判斷題。由第一段中的「If you were living in...Mexico or Thailand or Kenya — the idea of eating insects might not seem strange to you at all...insect-eating has been common practice among many of the world’s people」可知,在泰國或肯亞很流行吃昆蟲。

5.D 推理判斷題。第三段提及了隨著世界人口數量的急劇增長,人類對肉的需求量也大大增加。由第三段Arnold van Huis提出的建議「find something else to take the place of meat...One very good choice is using insects」和第四段他指出飼養昆蟲的優勢require less land和be cheaper to feed可知,他認為昆蟲可替代肉來幫助養活不斷增長的世界人口。

6.C 細節理解題。由倒數第三段中的「But do not even think of eating insects from your backyard,since there is no way of knowing if they are dangerous」可知,Brian Fisher建議想要吃昆蟲的人去飯店是出於安全方面的考慮。

7.B 推理判斷題。倒數第二段的實驗結果「nine out of ten people preferred the mealworm meatballs」說明,絕大多數受測者喜歡含有昆蟲的肉丸。這樣的實驗結果對鼓勵人們食用昆蟲並致力於研發美味的昆蟲食譜的Arnold van Huis來說自然是滿意的。



相關焦點

  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十九)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十九)一:話題回歸短文改錯Someone once said
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十六)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十六)一:話題回歸Stand-up is a kind of
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十四)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十四)一:話題回歸  James Long is holding a debate
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十二)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十二)一:話題回歸短文改錯Chinese acupuncture
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十五)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十五)一:話題回歸Then notice was put out because
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十五)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十五)一:回歸話題Scientists have announced
  • 最新蘇教譯林牛津版小學英語點讀軟體
    最新蘇教譯林牛津版小學英語點讀軟體 外語學習 大小: 39.19 MB
  • 黃岡名師課堂 小學英語譯林版牛津版1——6年級
    ├─譯林版牛津小學英語1A│ ├─譯林牛津英語1A-Unit01_Hello(Part_A).avi│ ├─譯林牛津英語1A-Unit01_Hello(Part_B).mp4│ ├─譯林牛津英語1A-Unit02_Good_morning(Part_A
  • 牛津譯林版初二上英語期中複習 Unit 2 School life 全單元複習...
    牛津譯林版初二上英語期中複習 Unit 2 School life 全單元複習教案(下載版)     為了配合初中各年級師生的教學工作和學習備考,中考網為各位老師和同學整理了全國各地區不同版本的教案素材,幫助老師順利有效地開展教學活動,讓學生快速了解教學目的、熟悉重難點等內容。
  • 譯林牛津版高中英語 模塊5 Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊5_Unit 1 betray 出賣,背叛 [bɪˈtreɪ]quiz 小測驗 [kwɪz]pretend 假裝;裝扮 [ˈpreʃə]cheerful 愉快的,高興的 [ˈtʃɪəfʊl]washroom 洗手間,廁所 [ˈwɒʃrʊm]admit
  • 牛津譯林版初二上英語Unit4 Do it yourself-Reading(圖片版)
    牛津譯林版初二上英語Unit4 Do it yourself-Reading(圖片版)        為了配合初中各年級師生的教學工作和學習備考,中考網為各位老師和同學整理了全國各地區不同版本的教案素材,幫助老師順利有效地開展教學活動,讓學生快速了解教學目的、熟悉重難點等內容。 》》》點此處下載
  • 「譯林牛津腔」的成因及改進措施
    ,導致專家所說的只會死讀書本,不會靈活運用的「譯林牛津腔」現象。本文通過對這一現象成因做深入分析,從「以學習者為中心,突出語用功能」的角度活化教材使用,徹底改變「譯林牛津腔」舊現象。當前,我國很多地區的小學生說英語都帶有明顯的「腔」。如:學習PEP教材的學生帶有「PEP腔」,學習新標準英語的學生帶有「新標準腔」,學習江蘇譯林牛津教材的學生帶有明顯的「譯林牛津腔」。就「譯林牛津腔」,沈教師還例舉一些生動的課例,令在場的聽課教師忍俊不禁。聽聞如上案例,在場的每個英語教師實則不應該報以笑聲。
  • 譯林牛津版高中英語模塊11_Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊11_Unit 1carpenter 木工,木匠 [ˈkɑːpɪntə]suited 合適,適當realistic 現實的;可實現的;逼真的 [rɪə&39;breərɪən]stewardess 女乘務員,女服務員 [ˈstjuːədɪs]enterprising 有事業心的,有進取心的,有創業精神的take pleasure in 從……中獲得樂趣typist 打字員 [ˈtaɪpɪst]譯林牛津版高中英語模塊
  • 譯林牛津版高中英語模塊6_Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊6_Unit 1comedy 喜劇 [ˈkɒmədi]weekly 周刊;周報 [ˈwiːkli]撕,扯 [teə]burst 猛衝,突然 [ˈbɜːst]burst in 闖進;突然闖入empty-handed 空手;一無所獲glare 怒目而視 [ɡleə]glare at 對……怒目而視hold out 遞出;拿出;伸出toilet paper 衛生紙,手紙譯林牛津版高中英語模塊
  • 譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展
    譯林版高中英語第一冊Unit2 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展所有使用譯林版高中英語教材的同學,都可以跟著筆者推出的譯林版高中英語教學內容同步學習,在這裡學習,完全免費,而且,每一節課的內容都不容錯過。
  • 不斷更新高考英語備考資料
    P77 英語糾錯筆記回復關鍵字P98 大容量高考英語優質模擬試題回復關鍵字 moni 高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊
  • 新高考英語題型模擬試題及大容量高考英語備考課件(不斷更新的高考英語備考新題型資料庫)
    高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊回復關鍵字  自然拼讀法高考英語備考語法回復關鍵字  語法初高中英語銜接回復關鍵字  銜接
  • 譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習3
    更多閱讀電磁連結:譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習1譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習2
  • 譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展
    譯林版高中英語第一冊Unit4 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展本單元還有幾個同學們特別需要注意的詞語:1、strength、energy、force、power
  • 不斷更新的高考英語新題型資料庫
    高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊回復關鍵字  自然拼讀法高考英語備考語法回復關鍵字  語法初高中英語銜接回復關鍵字  銜接