高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十五)

2021-03-06 英語周周練

2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十五)

一:話題回歸

Then notice was put out because number of accidents and the deaths arising from traffic accidents has increased great over the past year.

Traffic accidents involving vehicles were caused by many factors related to drivers, such as not paying attention to surrounding traffic while driving, being impatience in a traffic jam, speaking in a mobile phone while driving, consuming alcoholic drinks, speeding and so on.

Accidents involving bicycles are usually caused because cyclists ate not paying attention to the cars around them, and carrying a passenger. sometime accidents occur with bicycles when the brakes on their bicycles do not work properly. In order to prevent accidents, cyclists should check the light regularly and seldom obey traffic laws and keep the bicycles in good conditions.

To prevent accidents, pedestrians should always cross roads on a crossing. While crossed, they should look both ways and listen for cars. They should never ignore traffic light.

二:詞彙句式訓練

Ⅰ.閱讀詞彙英譯漢

1.urban adj.        

2.landmark n.        

3.border n.         v.         

4.exploit vt.        

5.uneven adj.        

6.remote adj.        

7.unmapped adj.        

8.boom town         

9.natural and tourism resources         

10.the mouth of         

11.gold rush         

Ⅱ.基礎詞彙漢譯英

1.         n.山脈 vi.排列;延伸 

2.         adj.溫和的,暖和的 

3.         adj.近海的 

4.         adj.& n.潮溼(的) 

5.         n.鄉下,農村 

6.         adj.偏遠的,偏僻 

7.         n.位置 

8.         n.自然保護區 

9.        vt.& vi.統治;支配;管理 

10.         n.景色;風景 

11.     prep. & adv.在(船、飛機、火車或公共汽車)上;上(船、飛機、火車或公共汽車) 

12.           n.邊界;國界;邊沿 vt.& vi.與……接壤;接近 

Ⅲ.核心詞彙變中記

1.      vt.圍繞;環繞→         adj.周圍的→         n.周圍環境 

2.         adj.多變化的→         adj.各種各樣的→         n.種類;多樣性 

3.       n.自然;天性→         adj.自然的→         adv.自然地 

4.         adj.多山的→           n.山;山脈→mountaineer n.登山運動員→mountaineering n.登山運動

5.        adj.豐富的;充裕的→        n.豐富 

6.         adj.當地的→          vt.把……設置(在);使……坐落(於)→        n.地點;位置 

7.        vt.描述;形容;描繪→        n.描寫;描述 

8.        vt.吸引;引起注意→         n.吸引;吸引力→         adj.有吸引 

9.         n.距離;遠方→         adj.遙遠的 

Ⅳ.主題短語大盤點

1.consist         由……組成 

2.break away         掙脫(束縛);脫離 

3.         the distance 在遠方 

4.be surrounded         被……包圍/環繞著 

5.cover         area of... 佔地面積為…… 

6.have a population         有……人口 

7.have a history         有……的歷史 

8.be covered         被……所覆蓋 

9.be rich         富含;盛產 

10.be located         坐落於/位於 

Ⅴ.主題詞彙句中練

1.可惜的是,這些建於19世紀的工業城市不吸引遊客。

                                            in the nineteenth century                    . 

2.這裡的天空碧藍如洗,我想我一生中從未見過這麼美的景色。(否定詞+現在完成時+so...結構表示最高級意義)

The sky is clear blue and I don’t think           . 

3.加拿大,世界第二大國,佔地面積為997萬平方千米。(which引導的定語從句)

Canada,              ,covers an area of 9.97 million square kilometers. 

4.現在只要有人提到英格蘭,你就會發現威爾斯也被包括在內。

Now when people                            as well. 

5.我的家鄉坐落在山腳下,其前有一條大河。(介詞+which引導的定語從句)

My hometown lies at the foot of the mountain,                                                                                     

三:閱讀訓練

A

The Red Bicycle is a storybook about a bicycle’s journey from North America to the countryside in West Africa.The full name of the book is The Red Bicycle:The Extraordinary Story of One Ordinary Bicycle,and was written by Jude Isabella from Canada.

Leo wants a bike,not just any bike but a red one.He makes money by doing part-time jobs until he has enough money to buy it.He loves his new bike and names it Big Red.He rides Big Red everywhere for many years until he is finally too big for it.Because he has taken such good care of the bike,it looks almost new.He wants to give the bike to someone who really needs it,and will love it the way he does.Leo learns about a charity that sends donated bikes to people in Africa.

When Big Red arrives in Africa,the bike finds a new owner,a young girl named Alisetta.She learns to ride Big Red and uses it to help her family on their farm.She also rides Big Red to the market to sell goods that her grandmother made.She earns money so her sister can go to school.Alisetta earns enough money to buy another bike.But while she is gone,Big Red is destroyed by a pig.A worker from a hospital then takes Big Red,repairs it,and turns it into an ambulance.Then,a young woman,named Haridata,uses the bike to bring sick people to the hospital.

What a wonderful journey the bicycle takes and what a useful life it has.The Red Bicycle is a great story.It will inspire children from around the world to help others,and do something as simple as donating their bikes to a charity.

1.What is The Red Bicycle about?

A.A bicycle making a difference to many people’s lives.

B.Leo’s journey from North America to West Africa.

C.Jude Isabella’s travel experience in Canada.

D.A global journey on a red bicycle.

2.How does Leo get his bike?

A.He gets it from a charity.

B.He borrows it from others.

C.He buys it by saving money.

D.He receives it through a donation.

3.What happens to the red bicycle after Alisetta buys a new one?

A.It is brought to patients who need it.

B.It is turned into an ambulance.

C.It is damaged by her sister.

D.It is fixed by Haridata.

B

For all those who agree with Neil Gaiman’s motto in American Gods that 「a town isn’t a town without a bookstore,」 what might be the perfect holiday choice has just been listed on Airbnb:the chance to become a bookseller for a week or two.

For the total cost of £150 a week,guests at The Open Book in Wigtown,Scotland’s national book town,will be expected to sell books for 40 hours a week while living in the flat above the shop.Given training in bookselling from Wigtown’s community of booksellers,they will also have the chance to put their 「own stamp」 on the store while they’re there.「The Open Book’s aim is to celebrate bookshops,encourage education in running independent bookshops and welcome people around the world to Scotland’s national book town,」 says the Airbnb listing.

The Open Book is leased (出租) by the Wigtown Book Festival from a local family.Organisers have been letting paying volunteers run the shop for a week or two at a time,and opened the experience up to the world at large.

「I wouldn’t call it a working holiday,」 said Adrian Turpin,director of the Wigtown Book Festival.「It’s not about cheap labour (體力勞動) — it’s about offering people an experience.」 The money is 「just necessary to cover our costs,」 said Turpin,admitting that 「it can be a hard life,selling books in a small town,so it’s not a holiday for everybody.」

「I think the shop would have closed,without this,」 he said.「So part of the idea was to get new people in — people who would hopefully end up having a good time and a long-standing relationship with the town.」

The idea comes at a difficult moment for independent booksellers.In 2005,there were 1,535 independent bookshops in the UK,with the number dropping to 939 by 2014.

So far,The Open Book has been leased around 10 times,with guests including those from The Bookshop Band,a librarian from Portland,a Dutch government employee,and an 80-year-old couple.

4.What does Airbnb offer?

A.Neil Gaiman’s books.

B.Mottos of famous people.

C.A chance to run a bookstore.

D.A holiday trip to small towns.

5.What can be learned about The Open Book?

A.It costs £150 every day.

B.It aims to develop bookstores.

C.It offers a free flat for customers.

D.It requires booksellers with selling skills.

6.What’s Adrian Turpin’s opinion on the Wigtown Book Festival?

A.It’s an awful experience.

B.It should raise its charges.

C.It has saved the bookstore.

D.It’s a festival for everyone.

7.What’s the present situation of The Open Book?

A.It faces a difficult time.

B.It attracts various people.

C.It has never been leased yet.

D.It has set up a community nearby.

參考答案

Ⅰ.閱讀詞彙英譯漢

城市的;都市的

地界標

邊界;國界;邊沿 與……接壤;接近

利用,開發

凹凸不平的;不平坦的

偏遠的;偏僻的

地圖上未標明的

新興城市

自然資源和旅遊資源

……的河口,……的入海口

淘金熱

Ⅱ.基礎詞彙漢譯英

range 

mild

offshore

damp

countryside 

remote

position 

reserve 

govern 

scenery

aboard 

border

Ⅲ.核心詞彙變中記

surround;surrounding;surroundings

varied;various;variety

nature;natural;naturally

n.登山運動

mountainous;mountain

abundant;abundance

local;locate;location

describe;description 

attract;attraction;attractive力的

distance;distant

Ⅳ.主題短語大盤點

of

from

in

by

an

of

of

with

in

in

Ⅴ.主題詞彙句中練

It is a pity that the industrial cities built;do not attract visitors 

I』ve ever seen anything else so beautiful in my life

which is the second largest country in the world

refer to England you find Wales included 

of which a big river running in front

一、【篇章導讀】本文是記敘文。文章介紹了Jude Isabella所著的《紅色自行車》。該書以一輛紅色自行車為線索,講述了它意義非凡的生命旅程,鼓勵青少年樂善好施,幫助他人。

1.A 推理判斷題。根據第一段中的「The Red Bicycle:The Extraordinary Story of One Ordinary Bicycle」和文章末段中的「What a wonderful journey the bicycle takes and what a useful life it has」可知,該書是關於一輛平凡自行車的非凡故事,講述了它在他人的生活中做出貢獻的故事。

2.C 細節理解題。根據第二段中的「He makes money by doing part-time jobs until he has enough money to buy it」可知,Leo攢錢買下了這輛紅色自行車。

3.B 細節理解題。根據第三段中的「A worker from a hospital then takes Big Red,repairs it,and turns it into an ambulance」可知,Alisetta買了新自行車之後,紅色自行車被改裝成救護車。

【篇章導讀】本文是新聞報導。蘇格蘭西南部的威格敦小鎮是蘇格蘭的「國家圖書鎮」,在小鎮的眾多書店中,有一家書店可對外出租,這種經營方式使得幾近倒閉的書店生機煥發。

4.C 細節理解題。根據第一段中的「what might be the perfect holiday choice has just been listed on Airbnb:the chance to become a bookseller for a week or two」可知,Airbnb提供經營書店的機會。

5.B 推理判斷題。根據第二段中的「The Open Book’s aim is to celebrate bookshops,encourage education in running independent bookshops and welcome people around the world to Scotland’s national book town」可知,該出租活動旨在發展書店。

6.C 推理判斷題。根據第五段中的「I think the shop would have closed,without this」可知,Adrian Turpin認為這個圖書節拯救了這個書店。

7.B 推理判斷題。根據最後一段中的「with guests including those from The Bookshop Band,a librarian from Portland,a Dutch government employee,and an 80-year-old couple」可知,該書店的出租活動吸引了各種各樣的人。

相關焦點

  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十九)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十九)一:話題回歸短文改錯Someone once said
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十六)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十六)一:話題回歸Stand-up is a kind of
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十四)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十四)一:話題回歸  James Long is holding a debate
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十九)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十九)一:話題回歸Today I went to the student
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(二十二)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(二十二)一:話題回歸短文改錯Chinese acupuncture
  • 高考英語|牛津譯林版話題專項訓練(十五)
    2021高考英語牛津譯林版話題專項訓練(十五)一:回歸話題Scientists have announced
  • 最新蘇教譯林牛津版小學英語點讀軟體
    最新蘇教譯林牛津版小學英語點讀軟體 外語學習 大小: 39.19 MB
  • 黃岡名師課堂 小學英語譯林版牛津版1——6年級
    ├─譯林版牛津小學英語1A│ ├─譯林牛津英語1A-Unit01_Hello(Part_A).avi│ ├─譯林牛津英語1A-Unit01_Hello(Part_B).mp4│ ├─譯林牛津英語1A-Unit02_Good_morning(Part_A
  • 牛津譯林版初二上英語期中複習 Unit 2 School life 全單元複習...
    牛津譯林版初二上英語期中複習 Unit 2 School life 全單元複習教案(下載版)     為了配合初中各年級師生的教學工作和學習備考,中考網為各位老師和同學整理了全國各地區不同版本的教案素材,幫助老師順利有效地開展教學活動,讓學生快速了解教學目的、熟悉重難點等內容。
  • 譯林牛津版高中英語 模塊5 Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊5_Unit 1 betray 出賣,背叛 [bɪˈtreɪ]quiz 小測驗 [kwɪz]pretend 假裝;裝扮 [ˈpreʃə]cheerful 愉快的,高興的 [ˈtʃɪəfʊl]washroom 洗手間,廁所 [ˈwɒʃrʊm]admit
  • 牛津譯林版初二上英語Unit4 Do it yourself-Reading(圖片版)
    牛津譯林版初二上英語Unit4 Do it yourself-Reading(圖片版)        為了配合初中各年級師生的教學工作和學習備考,中考網為各位老師和同學整理了全國各地區不同版本的教案素材,幫助老師順利有效地開展教學活動,讓學生快速了解教學目的、熟悉重難點等內容。 》》》點此處下載
  • 「譯林牛津腔」的成因及改進措施
    ,導致專家所說的只會死讀書本,不會靈活運用的「譯林牛津腔」現象。本文通過對這一現象成因做深入分析,從「以學習者為中心,突出語用功能」的角度活化教材使用,徹底改變「譯林牛津腔」舊現象。當前,我國很多地區的小學生說英語都帶有明顯的「腔」。如:學習PEP教材的學生帶有「PEP腔」,學習新標準英語的學生帶有「新標準腔」,學習江蘇譯林牛津教材的學生帶有明顯的「譯林牛津腔」。就「譯林牛津腔」,沈教師還例舉一些生動的課例,令在場的聽課教師忍俊不禁。聽聞如上案例,在場的每個英語教師實則不應該報以笑聲。
  • 譯林牛津版高中英語模塊11_Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊11_Unit 1carpenter 木工,木匠 [ˈkɑːpɪntə]suited 合適,適當realistic 現實的;可實現的;逼真的 [rɪə&39;breərɪən]stewardess 女乘務員,女服務員 [ˈstjuːədɪs]enterprising 有事業心的,有進取心的,有創業精神的take pleasure in 從……中獲得樂趣typist 打字員 [ˈtaɪpɪst]譯林牛津版高中英語模塊
  • 譯林牛津版高中英語模塊6_Unit 1~3單詞!
    譯林牛津版高中英語模塊6_Unit 1comedy 喜劇 [ˈkɒmədi]weekly 周刊;周報 [ˈwiːkli]撕,扯 [teə]burst 猛衝,突然 [ˈbɜːst]burst in 闖進;突然闖入empty-handed 空手;一無所獲glare 怒目而視 [ɡleə]glare at 對……怒目而視hold out 遞出;拿出;伸出toilet paper 衛生紙,手紙譯林牛津版高中英語模塊
  • 譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展
    譯林版高中英語第一冊Unit2 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U2 核心詞彙拓展所有使用譯林版高中英語教材的同學,都可以跟著筆者推出的譯林版高中英語教學內容同步學習,在這裡學習,完全免費,而且,每一節課的內容都不容錯過。
  • 不斷更新高考英語備考資料
    P77 英語糾錯筆記回復關鍵字P98 大容量高考英語優質模擬試題回復關鍵字 moni 高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊
  • 新高考英語題型模擬試題及大容量高考英語備考課件(不斷更新的高考英語備考新題型資料庫)
    高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊回復關鍵字  自然拼讀法高考英語備考語法回復關鍵字  語法初高中英語銜接回復關鍵字  銜接
  • 譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習3
    更多閱讀電磁連結:譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習1譯林版牛津教材第三模塊詞彙複習2
  • 譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展
    譯林版高中英語第一冊Unit4 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展譯林版高中英語第一冊U4 核心詞彙拓展本單元還有幾個同學們特別需要注意的詞語:1、strength、energy、force、power
  • 不斷更新的高考英語新題型資料庫
    高考英語閱讀理解模擬訓練回復  yd892021高考英語書面表達寫作專項訓練(包含讀後續寫新題型) 回復關鍵字 專項七選五模擬試題回復關鍵字 uy67自然拼讀法phonics kids 6冊回復關鍵字  自然拼讀法高考英語備考語法回復關鍵字  語法初高中英語銜接回復關鍵字  銜接