動詞後面是跟動名詞還是不定式沒有什麼規律,牢牢記住就是了。通過大量的練習可以鞏固這些搭配,達到一種很強的語感,也即遇到哪個動詞就知道後面是跟動名詞還是不定式。
請選擇正確的動詞形式(動名詞或不定式)來完成句子
1. Jackie tends (to arrive, arriving) late on Mondays, but our boss doesn't seem to care about that very much.
答案:to arrive
傑基星期一往往會遲到,但我們的老闆似乎不太在意。
解析:tend 後面跟動詞不定式,在這裡譯為「常常就,往往會」。
2. She imagined (to lie, lying) on a tropical beach under a palm tree.
答案:lying
她想像著躺在熱帶海灘的棕櫚樹下。
解析:imagine 後面跟動名詞,在這裡譯為「想像,設想」。
3. The winner of the local competition gets (to participate, participating) in a national competition in Washington D.C.
答案:to participate
當地比賽的獲勝者可以參加在華盛頓舉行的全國性比賽。
解析:get 後面跟動詞不定式,在這裡譯為「開始」。
4. We don't anticipate (to have, having) any more technical problems during the concert tour.
答案:having
我們預料在巡迴演唱會期間不會有更多的技術問題。
解析:anticipate 後面跟動名詞,在這裡譯為「預料,預期」。
5. Debbie failed (noticing, to notice) her credit card lying on the ground.
答案:to notice
黛比沒注意到她的信用卡躺在地上。
解析:fail 後面跟動詞不定式,在這裡譯為「失敗,未能(做到)」。
6. The politician swore (to serve, serving) the people honestly and with pride, but the scandal revealed that the promise was little more than a lie.
答案:to serve
這位政治家發誓要誠實和自豪地為人民服務,但醜聞暴露出這一承諾只不過是個謊言。
解析:swear 後面跟動詞不定式,在這裡譯為「發誓」。
7. Mr. Shinohara recollected (to work, working) with his father on his family's fishing boat when he was a young child.
答案:working
Shinohara 先生回憶起他小時候和父親一起在家裡的漁船上工作。
解析:recollect 後面常跟動名詞的複合結構。
8. The medical team deserves (to receive, receiving) the award for their volunteer work in sub-Saharan Africa.
答案:to receive
醫療隊理應因為他們在撒哈拉以南非洲的志願工作而獲得這個獎。
解析:deserve 後面跟動詞不定式,在這裡譯為「值得,應受」。
9. I really appreciate (to have, having) the opportunity to take part in this project and to work with such an excellent team.
答案:having
我真的很感謝有機會參加這個項目,並與這樣一個優秀的團隊合作。
解析:appreciate 後面跟動名詞,在這裡譯為「感激,感謝」。
10. She delayed (to submit, submitting) her application until just one week before the deadline.
答案:submitting
她把申請推遲到截止日期前一周。
解析:delay 後面跟動名詞,在這裡譯為「延遲,延期,推遲」。