開發77GHz毫米波雷達需要豐富的雷達系統和毫米波射頻設計經驗與能力。需要從系統、材料、軟硬體、結構、測試驗證、生產工藝、一致性等多方面考慮,而且,批量生產測試校準是個複雜的系統工程。其在批量生產過程中都需要做校準和一致性檢測。因此,開發77GHz毫米波雷達是一項非常艱巨的系統工程,需要更多的產業融合、技術和人才交流。
毫米波雷達應用於ADAS中示意圖
77GHz 毫米波雷達優勢:
1,超高頻率,提供更高精度能檢測到較小物體。
2,超寬帶寬,高解析度能檢測到超短距離,抗幹擾能力強。
3,天線和波長成正比,體積尺寸重量小型化。
4, CMOS工藝,性價比高。
5, 全球授權頻段,5G通信實施無政策風險。
伴隨著C-NCAP的五星評定、交通部對營運車輛的JT/T-1094-2018標準的實施,國內的毫米波雷達將進入快速增長的階段。對於市場的迫切需求,研發團隊經過多年在後向BSD、LCA前向FCW、ACC、AEB技術攻關,5次產品迭代,成功研發出77GHz毫米波雷達。在77GHz毫米波雷達公司BOSCH,CONTINENTAL,DELPHI中脫穎而出!
NXP Eagle單晶片雷達收發方案
Dolphin解決方案
關於77G毫米波雷達詳盡的技術問答
What's the advantages of 77GHz relative to 24GHz Radar?
ANSWER:There are differences in the physical wavelength of the carrier signal, and on regulatory points.At 77GHz the wavelength is three times smaller, so that the physical size of the antennas is a factor three smaller than at 24GHz, enabling further size reduction of the sensors. From regulation perspective, the allowed BW at 24GHz is a maximum of 200MHz, limiting the range resolution that can be obtained to about 0.75m, whereas at 77GHz up to 5GHz can be used (76 to 81GHz), allowing resolution up to 25times higher, which can be important for pedestrian detection (typical 1 to 2GHz BW) and parking applications (typically up to 4GHz measurement BW). So at 77GHz the radar is much smaller, while offering much higher measurement resolution.
2. What's the advantages of 77GHz relative to 24GHz Radar? As you know, SV have started the 24GHz Radar development. So, what's the primary difference between 24GHz Radar and 77GHz ?
ANSWER:In general, at 24 GHz the system is based on a single TX antenna and 2 RX antennas, and on an open loop modulation control of the VCO. This is a simple system but also the performance of the sensor is limited, as mentioned above to Q1. At 77 GHz it is feasible to use 3 TX and 4 RX antennas on a smaller size because the antennas are smaller. having an increased number of RX and TX ports available on an IC can be used to create multi-mode radars, increased angular resolution by MIMO, add elevation measurements capabilities, etc. With the development of integrated RF front-end and signal processing ICs at NXP, a 2-chip solution becomes feasible for 77GHz, which is the same configuration as for 24 GHz (2-chips).
3. What's the advantage of NXP compared with your competitors?
ANSWER:-Higher integration-Lower cost -Smaller footprint-Lower power consumption-System solution
4. Radar Roadmap of NXP
ANSWER: See preceding part
5. What SW tuning tools or simulation can NXP provide?
ANSWER: Need further discussion with Business Line.
6. Which kind of support can NXP AE provide to SV?
ANSWER: Need more time. We will have a plan in Q3 2016.
7. What's the general requirements on Bumper Material (frame, metallic paint, etc.) to minimize the impact to RF attenuation?
ANSWER: In general, the thickness of the bumper is important to avoid double reflections within the bumper itself. There are a number of articles on the scientific literature studying this effect, also for the composition of the paint. We have verified the performance of our front-end with a bumper in front, and it as not affected by bumper reflections.
8.What's the requirement for the PCB ? Can you share some experience with us?
ANSWER: We propose to use Rogers 3003, it is our reference. More details of our reference board can be shared later.
9. Can the through hole still be used as the feed point of 77G antenna? We see PCB Waveguide is used in some design.
ANSWER: No, through-hole can not be used. There are other possibilities for EM coupling from one side of the board to the other, or the RF chip can be mounted on the same side as the antenna.
10. What's the most popular frequency modulation in 77G band?
ANSWER: The most useful modulation technique for 77 GHz is the fast chirp sequence principle, because it allows direct range-velocity estimation of multiple targets, for example important for urban scenarios where may cars and pedestrians are moving simultaneously.
打開APP閱讀更多精彩內容聲明:本文內容及配圖由入駐作者撰寫或者入駐合作網站授權轉載。文章觀點僅代表作者本人,不代表電子發燒友網立場。文章及其配圖僅供工程師學習之用,如有內容圖片侵權或者其他問題,請聯繫本站作侵刪。 侵權投訴