2020高考英語聽力解析和原文已經為大家推送,今天,天學網教研中心繼續為您帶來寫作部分的解析,一起來看看他們考了什麼題材的寫作吧。
應用文寫作(滿分15分)
題目
假定你是李華,你校將舉辦外國學生中文演講比賽,請給你的英國朋友George寫封郵件
邀請他參加內容包括:
1. 比賽時間;
2. 演講話題;
3. 報名方式。
注意:
1.詞數80左右;
2.可適當增加細節,以使行文連貫。
題型解讀
應用文寫作主要考查學生英語語言的實際應用能力,該題型寫作目的明確,測試學生在實際生活情景下運用英語傳達信息,表達觀點的能力,題目側重英語語言的交際性和實用性。應用文寫作文體以書信(郵件)類為主,這類應用文通常出現提綱式要點,話題常常與學生的校園實際生活相關。此次浙江新高考英語寫作部分第一題應用文寫作考查的方向是邀請信。
推薦詞彙和句型
書信類文章,除去開頭和結尾的稱呼,一般分為三個部分,即寫信目的、書信主體、願望表達,這次英語高考應用文寫作題目,邀請外國朋友參加演講比賽,是朋友間的書信,可以使用以下高分詞彙和句型:
Chinese Speech Contest 中文演講比賽
theme n. 主題
register v. 報名
I am writing to inform you of...
I take great pleasure in informing you that...
I think it would be a great idea if you could participate in...
I sincerely hope you can accept my invitation.
範文:
Dear George,
It is a great privilege for me to invite you to participate in the Chinese Speech Contest for foreigners at my school on March 1st, 2020.
The theme of the upcoming speech contest is British Culture which we sincerely expect to listen to from a native of Britain. Undoubtedly, your fluent Chinese, excellent public speaking skills, and especially profound knowledge will not fail to impress and inspire the audience. If you accept our invitation, we will be more than pleased to welcome you to register at the Student Organization Office.
We are looking forward to your stunning performance.
Yours,
Li Hua
讀後續寫(滿分25分)
題目
閱讀下面短文,根據所給情節進行續寫,使之構成一個完整的故事。
「I’m going to miss you so much, Poppy,」 said the tall, thin teenager. He bent down to hug his old friend goodbye. He stood up, hugged his parents, and smiled, trying not to let his emotions(情緒) get the better of him.
His parents were not quite able to keep theirs under control. They had driven their son several hours out of town to the universitywhere he would soon be living and studying. It was time to say goodbye for now at least. The family hugged and smiled through misty eyes and then laughed.
The boy lifted the last bag onto his shoulder, and flashed a bright smile. 「I guess this is it,」 he said. 「I』ll see you back home in a month, okay?」 His parents nodded, and they watchedas he walked out of sight into the crowds of hundreds of students and parents. The boy’s mother turned to the dog, 「Okay, Poppy, time to go back home.」
The house seemed quiet as a tomb without the boy living there. All that week, Poppy didn’t seem interested in her dinner, her favorite toy, or even in her daily walk. Her owners were sad too, but they knew their son would be backto visit. Poppy didn’t.
They offered the dog some of her favorite peanut butter treats. They even let her sit on the sofa, but the old girl just wasn’t her usual cheerfulself. Her owners started to get worried. 「What should we do to cheer Poppy up?」 asked Dad. 「We』ve tried everything.」
「I have an idea, but it might be a little crazy,」 smiled Mom. 「Without anybody left in the house but us, this place could use a bit of fun. Let’s get a little dog for Poppy.
It didn’t take long before they walked through the front door carrying a big box. Poppy welcomed them home as usual but when she saw the box, she stopped. She put her nose on it. Her tail began wagging(擺動)ever so slowly, then faster as she caught the smell.
注意:
1. 所續寫短文的詞數應為150左右;
2. 至少使用5個短文中標有下劃線的關鍵詞語;
3. 續寫部分分為兩段, 每段的開頭語已為你寫好;
4. 續寫完成後, 請用下劃線標出你所使用的關鍵詞語。
Para 1. Dad opened the box and a sweet little dog appeared.
Para 2. A few weeks later, the boy arrived home from university.
題型解讀
讀後續寫作為新高考英語的創新型題型出現,主要考查學生的英語綜合運用能力和創新性思維能力。具體而言,讀後續寫要求考生在給定的時間內讀懂原文,並能把握原文的關鍵信息和語言特點;在續寫部分做到想像合理,銜接連貫,內容飽滿;在語言應用上,強調語言使用的豐富性和準確性,要求考生靈活使用高級詞彙和複雜句式。在行文邏輯方面,要求考試進行合理的想像,並恰當使用一定的銜接手段,使行文連貫。
續寫思路分析
1. 前文概要:「男孩」將要踏入大學校園生活,依依不捨地與父母以及他的「朋友」波比(寵物狗)告別。「男孩」走後,波比陷入抑鬱狀態,為了重新喚回富有生命力的波比,「男孩」的父母為他找到了另一個「夥伴」……
2. 主題語境(人與自然·人與動物)貼近學生:高三學生不久之後會踏入大學校園,離開熟悉的事物融入陌生的環境。一方面,這對於學生是一種考驗。另一方面,這對於父母以及一直陪伴左右的「朋友」也是一種心理考驗。應對問題的方式考驗學生的心理素質,也是挑選未來人才的參考因素之一。
3. 表達地道且優美:
trying not to let his emotions get the better of him;smiled through misty eyes;flashed a bright smile;The house seemed quiet as a tomb.She put her nose on it. Her tail began wagging(擺動) ever so slowly, then faster as she caught the smell.4. 關鍵詞分類:
5. 原文線索:男孩即將離家奔赴大學所在城市,父母帶著寵物狗Poppy去送他。男孩與父母依依惜別,彼此都竭力控制情緒(smile, trying not to let his emotions get the better of him)但後來還是含淚(smile with misty eyes)擁抱,此處表達了男孩與家庭成員之間的深厚感情。男孩離開後,家裡冷清的環境(the house seemed quiet as a tomb)讓失去了小主人的Poppy悶悶不樂,不吃不喝,對玩具和戶外活動都提不起興趣。女主人突然心生一計,想要給「老姑娘」Poppy找個伴。某天,男孩父母回家時Poppy照常到門口迎接,此時她突然聞到了小狗的味道……
6. 可以展開的續寫內容:
思路一:Poppy如何迎接男孩回家(leans against his leg/both paws on his thighs/hopping/licking/barking with excitement)
思路二:小狗第一次見到男孩的反應(hide in a box, observe curiously);在Poppy的鼓勵下接受男孩,一家人團聚。
範文1
Dad opened the box and a sweet little dog appeared. Poppy approached with caution, trying not to scare the puppy. Sure enough, it was only moments later that the ball of fur lifted its head out of the boxto peek at its new home and its new friend. Mom and Dad watched delightedly as the two made acquaintances. They were glad to see Poppy coming backto her usual self, guiding the little dog on daily walks and even introducing to it her favorite toys.
A few weeks later, the boy arrived home from university. Hearing his bags unloaded on the driveway, Poppy’s ears pricked up and suddenly she was on all fours. The boywas greeted with a cheerful high-pitched bark. Then the front door popped open and Poppy darted to his embrace, followed by the little one who licked his fingers fondly. Smiling ever so bright, he called out to his parents, who tugged him in for a long hug. Despite the chill autumn wind, their home was filled with the warmth of love and reunion.
範文2
Dad opened the box and a sweet little dog appeared. Poppy’s tail wagged even faster. Meanwhile ,a warm glow of satisfaction appeared on Poppy's face. Gradually, Poppy calmed down and watchedthe little dog with tenderness, as if she were a dedicated mother. The little dog returned Poppy's love with affection of his own, walking slowly and leaning on her. The parents were moved to tears by the sweetness of the dogs mixed, with their yearning for their sons』 return.
A few weeks later, the boy arrived home from university. He darted into the house like an arrow and shouted in a cheerfulvoice: 「Mom, Dad, Poppy!」 Naturally, he threw himself into his parents』 arms andhugged them tightly. With resounding bark, Poppy twisted her body dramatically, bouncing up to the height of the boy’s knees, constantly licking his hand. Strange it might seem, she suddenly turned around and ran away. The boy curiously followed and saw the sweet little dog curled in a kennel. As a precious gift, the sweet warmed the cockles of their heart.