中考英語閱讀理解:the weather satellites_氣象衛星

2020-12-05 新東方網

  Now satellites are helping to forecast(預報) the weather. They are in space, and they can reach any part of the world. The satellites take pictures of the atmosphere (大氣), because this is where the weather forms (形成). They send these pictures to the weather stations. So meteorologists(氣象學家) can see the weather of any part of the world. From the pictures, the scientists can often say how the weather will change.

  Today, nearly five hundred weather stations in sixty countries receive satellite pictures. When they receive new pictures, the meteorologists compare them with earlier ones. Perhaps they may find that the clouds have changed during the last few hours. This may mean that the weather on the ground may soon change, too. In their next weather forecast, the meteorologists can say this.

  So the weather satellites are a great help to the meteorologists. Before satellites were invented, the scientists could forecast the weather for about 24or 48 hours. Now they can make good forecasts for three or five days. Soon, perhaps, they may be able to forecast the weather for a week or more ahead (提前).

  1. Satellites travel __________.

  A. in space B. above space C. above the ground D. in the atmosphere

  2. Why do we use the weather satellites to take pictures of the atmosphere?Because _______.

  A. clouds form there B. the weather forms there

  C. the weather satellites can do it easily D. the pictures can forecast the weather

  3. Meteorologists forecast the weather _______.

  A. without studying satellite pictures

  B. before they receive satellite pictures

  C. when they have received satellite pictures

  D. after they have compared the new satellite pictures with the earlier ones

  4. Maybe we』ll soon be able to forecast the weather for _________.

  A. one day B. two days

  C. five days D. seven days or even longer

  5. The main idea of this passage is that satellites are now used in __________.

  A. taking pictures of the earth B. receiving pictures of the atmosphere

  C. weather forecasting D. doing other work in many ways

  【答案及解析】

  (A) 這篇閱讀材料向我們介紹了氣象衛星在預報天氣中所發揮的重要作用。如今,許多國家的氣象站都是在接收到衛星雲圖後,由氣象學家進行研究分析,然後預報天氣的。在衛星的幫助下,人們可以預測未來三五天或更長時間內的天氣狀況。

  1. A。本題屬表層理解題。短文首句即是答案之所在。

  2. D。From the pictures,the scientists can often say how the weather will change 是該小題答案的出處。

  3. D。答案就在 the meteorologists compare them with earlier ones. Perhaps they may find that the clouds have changed during the last few hours. This may mean that the weather on the ground may soon change, too 中。

  4. D。文章結尾的 Soon, perhaps, they may be able to forecast the weather for a week or more ahead 這句即是答案之所在。

  5. C。短文首句即點明了主旨。

    更多中考信息》》》新東方網中考頻道
    新東方報名系統》》》我要報班

(責任編輯:蘭香子)

相關焦點

  • 中考英語閱讀理解怎麼做
    中考即將來臨,筆者根據很多同學們的考試經驗,從如何進一步提高閱讀理解能力方面提出複習迎考策略。首先、養成良好閱讀心態,閱讀時過於緊張、思想開小差等消極因素會妨礙大腦的正常思維,而保持心緒安定,精神專一等良好的閱讀習慣則能大大提高大腦的思維。良好的閱讀習慣來自於良好的閱讀心態。
  • 2018中考英語知識點:如何提高英語閱讀理解能力
    新一輪中考複習備考周期正式開始,中考網為各位初三考生整理了各學科的複習攻略,主要包括中考必考點、中考常考知識點、各科複習方法、考試答題技巧等內容,幫助各位考生梳理知識脈絡,理清做題思路,希望各位考生可以在考試中取得優異成績!下面是《2018中考英語知識點:如何提高英語閱讀理解能力》,僅供參考!
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(五)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(五),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   B   Want to stay away from colds? Put on a happy face.
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(十四)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(十四),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   The 16th Asian Games was held from November 12th to 27th in 2010 in Guangzhou, China. There were 41 events in the Games。
  • 2019中考英語閱讀理解練習題及答案:美國禮儀
    英語閱讀理解題是中考英語必考題型,所佔分值較大,同學們在2019中考英語複習過程中,要對這類題型多加練習,掌握答題規律。新東方在線中考網整理了《2019中考英語閱讀理解練習題及答案:美國禮儀》,供同學們參考。
  • 2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(五十四)
    中考網整理了關於2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(五十四),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   相關推薦:   2020中考英語複習之閱讀理解題及答案匯總   關注中考網微信公眾號  每日推送中考知識點,應試技巧 助你迎接2020年中考!
  • 【2017暑期版】每日一道中考題:閱讀理解D篇(含答案和解析)
    原標題:【2017暑期版】每日一道中考題:閱讀理解D篇(含答案和解析) Genius only means hard-working all one's life. 天才只意味著終身不懈的努力。
  • 2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(三十)
    中考網整理了關於2020中考英語複習之閱讀理解題及答案(三十),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   There have never been many adventurers. You van read stories about men called adventures.
  • 10堂中考英語閱讀理解課(三),教你答題策略,高效提分
    歡迎回到Sunnyr老師英語課堂,繼續學習「10堂中考英語閱讀理解課,教你答題策略,高效提分」課程。此課程由大學資深英語教師Sunnyr 主講。現在開始第三節課的學習。今天我們閱讀文章的體裁是書信體,領略一下不同風格的閱讀體驗吧,因中考出題的閱讀理解文章體裁不是單一的,我們必須領略不同體裁風格的文章,做最充分的準備。
  • 2019年中考英語閱讀理解之一位了不起的天才
    相關推薦:2019年中考英語閱讀理解解析及答案匯總    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!
  • 氣象學家警告:5G網絡或幹擾氣象衛星工作
    satellites.讓全球氣象學家如臨大敵的原因是,新的5G網絡將使用的無線電頻率會影響氣象衛星對地球觀測的關鍵數據。氣象衛星所搭載的設備自上而下對大氣進行觀測,並研究水蒸汽、雨雪、雲量和含冰量等變量數據,這些都是影響天氣的關鍵因素。One example is the 23.8 gigahertz (GHz) frequency.
  • 2019中考英語考點講解:閱讀理解20篇
    D 中考英語閱讀訓練(003) Mrs Black lives in a small village. Her husband is dead. Her son, Jack, lived with her.
  • NOAA籤署第一單私人氣象衛星合同
    原載於SicenceInsider:NOAA issues first contracts for private weather satellites
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:In Britain
    參考答案:CBCBB   編輯推薦:2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案精編    歡迎使用手機、平板等行動裝置訪問中考網,2020中考一路陪伴同行!
  • 英語It's shorts weather到底是什麼「天氣」?
    英語It's shorts weather到底是什麼「天氣」? 不論我們的英語基礎如何,我們辛辛苦苦學習英語都有一個「底線」,或「原則」:能用英語理解就不用中文理解,能記英語就不要老是問:中文意思是什麼?
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:國歌法
    他可能會被拘留最多15日;故選A     32.根據American school children should put their right hand over their heart while singing their country’s anthem at school.許多外國的學生唱歌時,右手要放在心臟的位置上,故選B   編輯推薦:2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案精編
  • 2019年中考英語閱讀理解專項訓練及答案:Technology
    細節理解題。題目問到的是短文第二段,仔細閱讀這一段我們可以知道,這一段的第一句話是該段的中心句,根據這句話There is not a single room in my house that does not have some electronic devices(設備) lying around in it.的意思可知,在作者的家裡,沒有一個房間裡是沒有電子設備的,也就是說作者使用非常多的電子設備,下面的文字作者舉例來說明
  • 中考英語閱讀精選——日本計劃在2023年發射世界上第一顆木製衛星
    It does harm to spacecraft and satellites.D. It is created by astronauts and equipment.2.   註:內容由奇速英語教育研究院原創編寫,未經書面授權,嚴禁複製和任何商業用途,版權所有,侵權必究!本文閱讀題參考答案及原文解析點擊進入時文閱讀
  • 中考英語閱讀理解滿分的三字暗號是什麼?
    在英語學習中:得閱讀者得天下。閱讀理解佔據卷面分數的半壁江山,如果能拿下閱讀理解,又何愁英語拿不到高分呢。道理誰都懂,但回歸現實中,大部分學生做閱讀理解時,心裡總是怵得慌,總感覺讀不懂作者想要表達的意思,就算勉強把文章看完了,問題選項又總是配不上對。犧牲了自己的「青春年華」,刷了一套又一套的題,但換來的結果還是:又雙叒叕錯。