2018高考英語二輪複習之閱讀理解猜測詞意

2020-12-05 高考英語核心素養

2018高考英語閱讀理解詞義猜測題專題突破2018高考英語二輪複習之閱讀理解猜測詞意

Step1猜測詞義常見設問方式

1. Which of the following is the nearest in meaning to 「 』』?

2. What does the author probably mean by 「 』』?

3. The word 「 』』 in the contest means _____.

4. The term can be best replaced by _____.

5. The word 「 』』 probably refers to ____.

6. As used in the line … the word 「 』』 refers to ______.

7. According to the passage, the word 「 』』 is known as_____.

8. The passage use the word 「 』』 to refer to ____

9. According to the author, the underlined word 「 』』 means____.

10. From the context/ passage, we can infer that the word 「 』』 means _____.

在詞義猜測題中,有些詞彙並非生詞,只需要根據上下文去推測它應在文章中的具體含義,或找出其指代對象。做這類題,應仔細閱讀出現該詞的上下文,文章中往往會對這類詞或短語進行重複解釋或概括歸納。因此答案往往可從文章中找出或推測出。

Step2. 方法探究

1. Charlotte’s tale was inspired by the girls』 coin collection. 「We』ve collected foreign coins for years-since our families went on holiday to Tenerife,」 she explains. 「That was before the Euro, so we put pesetas in.」

The underlined word 「pesetas」 in Paragraph 2 is a kind of _______.

A. story B. collection C. inspiration D. foreign coin

2. Today when many tend to worry more about their own happiness, Houng’s deeds remind us of what we usually neglect: love and care for others. Without these, none of us could survive. Houng turned down donations from others. He said he felt encouraged by kind offers, but he could depend on his own work.

The underlined word 「donation」 in Para.3 probably means ______.

A. invitation to give a speech B. something, especially given to help others

C. questions asked by interviewers D. chances to be a hero

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

3. The elder learn to master the Internet and to overcome what Lansdale calls the maladies of the institutionalized: loneliness, helplessness, boredom, and lose of memory.

4. Some ships carried cargo such as coal, oil and military supplies (軍用物資),while others carried only passengers.

5. Scientists grow large quantities of common mould (黴菌)so that they can get penicillin from it in order to make antibiotics, that is, substances that kill germs.

6. Marine biology, the study of oceanic plants and animals and their relation, has furthered the efficient development of fisheries.

7. Yet, shopkeepers may have to spend extra hours to deal with problems, such as shoplifter, who always takes away things from the shop without paying for them.

【思考歸納】這幾道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

8. Tom is considered an autocratic administrator because he makes decisions without seeking the opinions of others.

From the passage, we can infer that the word 「autocratic』』 means ______

A. friendly to others B. modest and kindly

C. sticking to one’s own opinion D. hard-working

9. Answer the following questions by using the information taken from a dictionary page.

jazz: 1. n. a type of music that originated in New Orleans and is characterized by rhythmic beats. 2. n. popular dance music influenced by jazz. 3. n. slang. Empty talk. 4. adj. of or like jazz; a jazz band, jazz records.

What does the word 「jazz」 mean in the following sentence?

Don’t give me that jazz, for I am a practical person.

A. Rhythmic beats. B. A type of music. C. A kind of dance. D. Meaningless talk.

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

10. 「Unlike vitamin C, leadership skills can’t be easily swallowed down. They must be carefully cultivated.」

The underlined word 「cultivated」 (Paragraph 1) roughly means ______.

A. encouraged B. compared C. examined D. developed

11. Written language tends to be static, while spoken language constantly changes.

According to the author, the underlined word static means ______.

A. unchangeable B. inactive C. respective D. widespread

12. Unlike the Unite States where many different nationalities make up the population,’s population is quite homogeneous.

【思考歸納】這三道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

13. Millions of animals die each year on US roads, the Federal Highway administration reports. In fact, only about 80 ocelots, an endangered wild cat exist in thetoday. The main reason? Roadkill.

14. Mansion, church, battle site, theatre and other public halls can be preserved.

【思考歸納】這道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

15. You can take any of the periodicals: The World of English, Foreign Language Teaching in School, of English learning.

16. Many United nations employees are polyglots: Mr. Simpson, for example, speaks five languages fluently.

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

17. Exhibition officials said that a person bitten by one of these snakes would need at least 80 ml of an anti-poison medicine to be saved.

18. Although simplified Chinese characters were accepted for use many years ago, it seems that more and more people like Chinese characters in the complex form.

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

19. 下題中劃線的詞可換為:

New York, 10 November, 5:27 p.m., yesterday. Biggest power failure in the city’s history.

A. enough B. not passing C. lack of D. lack

【思考歸納】這道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

20. Rainforests like the Amazon are important for mopping up CO2 from the atmosphere and helping to slow global warming.

The underlined phrase 「mopping up 」 in the second paragraph means _______.

A. cleaning up B. taking in C. wiping out D. giving up

21. She walked quietly to the small room by the lift and took a mop. She pushed past the desk and as the nurse looked up. Mum nodded and said, 「Very dirty floor.」

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

22. The most important reason for such a visit is to realize how our ancestors battled nature with the basic tools they had.

23. The aging of the population will affect American society in many ways-education, medicine, and business.

The underlined work 「aging」 means ______.

A. counting the number of years someone lives

B. the numbers of years someone lives

C. becoming older

D. making someone looking older

【思考歸納】這兩道題你是如何得出答案的?從中你有什麼啟發和收穫?跟大家分享一下。

____________________________________________________________________________

檢測反饋

運用方法探究中學到的技巧,快來一試身手吧!看誰做得又快又好!

A

I have been consistently opposed to feeding a baby regularly. As a doctor, mother and scientist in child development I believe there is nothing to recommend it, from the baby’s point of view.

Mothers, doctors and nurses alike have no idea of where a baby’s blood sugar level lies. All we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth.

It is not just unkind but also dangerous to say a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied. The first of the experts to advocate a strict clock-watching schedule was Dr. Frederic Truby King who was against feeding in the night. I』ve never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldn’t follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks.

Well, at last we have copper-bottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. This research comes from Oxford and Essex University using a sample(樣本)of 10,419 children born in the early 1990s,taking account of parental education, family income, a child’s sex and age, the mother’s health and feeling style. These results don’t surprise me. Feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels.

I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeling practices.

小題1:What does the author think about Dr King?

A.He is strict

B.He is unkind

C.He has the wrong idea.

D.He sets a timetable for mothers

小題2:The word copper-bottomed in Paragraph 4 is closest in meaning to _________

A.basic B.reliable C.surprising D.interesting

小題3:What does the research tell us about feeling a baby on demand?

A.The baby will sleep well.

B.The baby will have its brain harmed.

C.The baby will have a low blood sugar level.

D.The baby will grow to be wiser by the age of 8.

小題4:The author supports feeling the baby_______.

A.in the night

B.every four hours

C.whenever it wants food

D.according to its blood sugar level

B

For high school leavers starting out in the working world,it is very important to learn particular skills and practice how to behave in an interview or how to find all internship(實習). In some countries,schools have programs to help students onto the path to work. In the Unites States,however,such programs are still few and far between. Research shows that if high schools provide career-related courses,students are likely to get higher earnings in later years. The students are more likely to stay in school,graduate and go on to higher education. In Germany,students as young as 13 and 14 are expected to do internships. German companies work with schools to make sure that young people get the education they need for future employment. But in, education reform programs focus on how well students do in exams instead of bringing them into contact with the working world. Harvard Education school professor Robert Schwartz has criticized education reformers for trying to place all graduates directly on the four-year college track. Schwartz argued that this approach leaves the country’s most vulnerable(易受影響的)kids with no jobs and no skills. Schwartz believed that the best career programs encourage kids to go for higher education while also teaching them valuable practical skills at high sch001. James Madison High School in New York,for example,encourages students to choose classes on career—based courses. The school then helps them gain on—the-job experience in those fields while they’re still at high school.  However, even for teens whose schools encourage them to connect with work,the job market is daunting. In the US,unemployment rates for 16-to 19-year-olds are above 20 percent for the third summer in a row. 「The risk is that if teenagers miss out on the Summer job experience,they become part of this generation of teens who had trouble in landing a job,」said Michael,a researcher in the US. 小題1:According to Robert Schwartz,_________.

A.there is no need for kids to go for higher education in the US

B.students should get contact with the working world at high school

C.education reform should focus on students』performance in exams

D.teenagers in the US can’t miss out on the summer job experience

小題2:What’s the main idea of the text?

A.Arguments about recent US education reform.

B.Tips on finding jobs for high school leavers.

C.The lack of career-based courses in US high schools.

D.Advice for American high school leavers.

小題3:The underlined word 「daunting」 in Paragraph 5 most probably means___________.

A.discouraging B.interesting C.creative D.unbearable

解題指導

在詞義猜測題中,有些詞彙並非生詞,只需要根據上下文去推測它應在文章中的具體含義,或找出其指代對象。做這類題,應仔細閱讀出現該詞的上下文,文章中往往會對這類詞或短語進行重複解釋或概括歸納。因此答案往往可從文章中找出或推測出。

〖猜測詞義第一招〗利用上下文語境線索

任何一篇文中的句子在內容上都不是絕對孤立的,都跟句子所在的段落及整篇文章有關。利用上下文提供的情景和線索,進行合乎邏輯的綜合分析進而推測詞義,是閱讀過程中的一大關鍵,這也是近年來高考考查的熱點。

〖第二招〗利用定義和解釋性線索

閱讀文中的有些生詞尤其是新聞報導及科普類文章中的生詞,往往在其後有對該詞進行解釋說明性的短語或句子,如to be, that is, mean, stand for, namely, to refer to, to mean, in other words等,有時也以同位語、定語從句的形式出現,或用破折號、括弧來表示。留心閱讀就可以斷定它們的意思。

〖第三招〗根據邏輯關係進行判斷。英語中句與句之間在語意上往往存在一些邏輯關係,如因果、對比、並列、轉折關係等。

因果關係的語境,通常由because, so ,therefore, so that, so / such… that… 等連詞體現。

〖第四招〗利用對比線索

有時文章作者為了增強表達效果,會用一對反義詞揭示事物的不同點,形成鮮明的對比,這時只要把握其中的一詞,就不難推出另一詞的含義,這時句中多見unlike; although; but; yet; while; on the contrary; on the other hand; for one thing; for another; instead of; rather than等信息詞。

〖第五招〗利用同義線索和同等關係

同義詞替換可以為我們推測詞義提供明顯的語境線索。一些常見的引出同義詞的標誌性詞語有 or, like, similarly等。同等關係是指一個詞、一組詞或短語在句中作同一成分,而且他們的詞義屬一範疇。只要我們認識其中一個或幾個詞或短語,即可確定同等關係中生詞的詞性,作用和大概意思。

〖第六招〗利用例證性線索

某些冷僻的詞彙後會舉一個例子,使詞彙具體易懂。such as, like, for example, for instance等連接性詞語往往用來列舉說明前面較難理解的名詞。

〖第七招〗根據構詞法

閱讀中常會遇到一些由所熟悉的單詞派生或合成的新詞,可利用構詞法知識來推測其意思。《教學大綱》已經明確地將構詞法列在語法附表中,因此利用所學構詞法生成的詞不應被認定為生詞。

〖第八招〗注意熟詞生義

英語中大量的詞彙具有多義性,其含義並非完全等同於詞典所標註的漢語意思,具體的詞義需要在一定的上下文中體現出來。閱讀理解中的熟悉詞生義比生詞本身的障礙要大得多。原因有三:其一,高考對生詞的數量有量的規定,不得超過3%;其二,熟悉詞生義很容易引起考生的誤解;其三,熟悉詞生義的數量沒有限制。如果這種現象在一篇文章中出現得多,那就更難理解了。

〖第九招〗根據常識或經驗猜測詞義

在閱讀中碰到生詞時,我們有時可以運用邏輯推理能力、自身的生活經驗及生活常識去推斷生詞的含義。當然也要結合語境。

〖第十招〗

根據詞性轉化,猜測它在語境中的詞義

題目參考答案

1.D 2.B 3.老年綜合症 4 goods 5.抗生素 6 海洋生物學 7 商店裡偷竊的人 8 C 9D 10D 11A 12單一的 13虎貓an endangered wild cat

14教堂other public halls can 15期刊 16 會多國語言的人

17抗毒 18簡化的 19D 20B 21拖把 22作鬥爭 23C

第一篇

小題1:C小題2:B小題3:D小題4:C

試題分析:本文典型的議論文,論點是反對定期餵養嬰兒。論據:一是我們不知道嬰兒的血糖的情況。二是文中例舉了定期餵養的害處。三是實驗表明,按需餵養比定期餵養的孩子更聰明。結論:希望結束定期餵養的習慣。

小題1:細節理解題。根據I"ve never heard anything so ridiculous. wrong idea和ridiculous「荒謬的」兩者屬於同義重現,故選C。

小題2:詞義猜測題。basic基本的; reliable可靠的; surprising吃驚的; interesting有趣的。根據第四和第五段的實驗結果的具體描述可知,故選B。

小題3:細節理解題。根據The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7 , 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. wiser更加聰明的,故選D。

小題4:細節理解題。根據I have been consistently opposed to feeding a baby regularly. whenever it wants food什麼時候需要就餵孩子,故選C。

點評:本段主要考查細節題。細節題通常採用詞語和句型轉換的形式來取代原文中的表述,命題者在出這類題時慣用「偷梁換柱、張冠李戴」的手法來迷惑考生,所以正確理解題幹和信息句的意義是關鍵。

第二篇小題1:B小題2:C小題3:A

試題分析:文章主要介紹了通過與德國的中學的情況的比較,來說明在美國中學裡,還是很缺乏有關職業生涯的基本課程。

小題1:考查細節理解題。根據第六段的even for teens whose schools encourage them to connect with work,the job market is daunting 看出答案是B

小題2:考查主旨大意題。文章第一段的In some countries,schools have programs to help students onto the path to work.In the Unites States,however,such programs are still few and far between 點出了主題,選C。

小題3:考查詞義猜測題。從下文的In the US,unemployment rates for 16-to 19-year-olds are above 20 percent for the third summer in a row.可猜出詞義是discouraging。選A。

點評:文章兼顧細節題、主旨題、詞義猜測題的考查,在解答這類問題時要求學生抓住題幹文字信息,採用針對性方法進行閱讀,細節的答案在文章中可以直接找到,推理就要結合句子進行推理。

相關焦點

  • 2013高考二輪複習:高考數學公式口訣大全
    歸納思想非常好,編個程序好思考:  一算二看三聯想,猜測證明不可少。還有數學歸納法,證明步驟程序化:  首先驗證再假定,從K向著K加1,推論過程須詳盡,歸納原理來肯定。閱讀推薦:2013高考各科細節解讀大全2013重慶高考考試說明詳細解讀2013北京高考考試說明詳細解讀 備戰2013高考第二輪複習經驗匯總2013
  • [高考二輪複習]生物二輪複習計劃
    [高考二輪複習]生物二輪複習計劃 2011-12-23 10:50 來源:蕪湖縣第一中學 作者:張海鷗
  • 2020年二輪複習重點了
    但是到了二輪複習,如果你的基礎不夠紮實,這個時候就得靠技巧靠套路。  縱觀近年來高考各省的主題,我們可以總結出新課標語文的作文題目有兩大類:  1、給你一堆社會時事,歸納共性,考查社會變遷(參見2018年新課標1)2、給你一個事件、故事、漫畫讓你從中找出觀點(參加2018年新課標2)  所以高考作文到底準備什麼?
  • 沒有老師指導的寒假裡高三考生怎樣搞好二輪複習
    明確自己對函數理解應達到的程度,在與函數有關內容的學習中,通過不斷地運用函數,不斷體會函數的思想,切實提高獨立解答綜合性數學題的能力。」  英語:聽力、詞彙、閱讀、寫作分類練習  指導老師:石家莊市教科所高中英語教研員 周紅  對於英語的複習,周紅認為無非就是聽力、詞彙、閱讀和寫作。
  • 2018年高考物理二輪複習知識點電磁感應總結歸納
    高考二輪複習的專題強化訓練可以幫助高考生梳理物理知識,將以前章節化的知識體系轉變為系統化、網絡化。2018高考物理二輪怎麼複習,三好網高考輔導老師將2018高考物理二輪複習專題訓練,電磁感應知識總結如下:一、磁通量:設在勻強磁場中有一個與磁場方向垂直的平面,磁場的磁感應強度B和平面面積S的乘積叫磁通量;1、計算式: φ=BS(B⊥S)2、推論:B不垂直S時, φ=BSsinθ
  • 高考英語二輪專題複習:閱讀理解
    《【命題趨向】  2007年高考閱讀試題的命題方式和去年基本保持一致。閱讀理解題型為:主旨大意題;分析推理題;細節理解題;猜測詞義題;以細節判斷試題為主。通過捕捉細節、 分析細節、 歸納正確答案。閱讀材料的選擇儘量作到體裁分布均勻,題材多樣,語言地道,材料多為最近幾年國內外報刊,雜誌上的具有時代性的原汁原味的文章。
  • 高考二輪複習方法之數學:解「新」題鍛鍊應變能力
    時下,高三數學進入第二輪複習階段,考生應該如何在短短的時間內,科學安排複習,提高效率呢?為此,筆者結合多年高三的複習經驗,提出第二輪複習的一些構想,以幫助廣大考生和高三老師,對高考數學有一個更新、更全面的認識。
  • [二輪複習]高考地理專題訓練題之地球陸地環境
    [二輪複習]高考地理專題訓練題之地球陸地環境 2012-01-11 16:17 來源:新東方網 作者:
  • 2021高考英語預測來了!英語閱讀理解和作文怎麼備考?快收藏
    2021高考英語預測來了!英語閱讀理解和作文怎麼備考?快收藏,我們知道2021年高考戰爭即將拉開帷幕,考生在接下來的兩三輪複習中如何快速提高成績?掌握的正確方法越多,對複習的效率提升越高,今天在這裡和大家一起談論2021大高考的英語預測。
  • 英語學習:高考英語閱讀理解:如何辨析作者意圖
    英語學習:高考英語閱讀理解:如何辨析作者意圖 2013-07-25 14:06 來源:網際網路資料 作者:
  • 高考英語閱讀理解總遇到生僻詞怎麼辦?(附閱讀理解高頻詞彙表)
    英語閱讀理解生僻單詞太多怎麼辦?現在老師就告訴你猜詞十大招,幫助同學們英語考試能拿到高分。構詞法閱讀中常常會遇到一些由熟悉的單詞派生或合成的新詞。掌握構詞法對猜測詞義很有幫助。同義詞近義詞在生詞所出現的上下文中,有時會出現與之同義或近義的詞語或結構,這時可從熟悉的詞語中推知生詞的含義。
  • 石景山高考生物二輪全程班
    石景山高考生物二輪全程班,==============================================輔導科目1、小學:語文數學英語奧數作文 科學編程;2、初中:語文數學英語物理化學政治歷史地理生物作文 編程;3、高中:語文數學英語物理化學政治歷史地理生物作文;4.自主招生和各學科競賽5.考研公共基礎課和專業課6、日語
  • 2018高考各科一輪複習高效策略大匯總!
    致2018屆高三生:高三第一輪複習會一直持續到明年3月初,複習時間最長,複習工作量最大,又是第二輪複習與第三輪複習的基礎及先行者,所以一輪複習顯得尤為重要。學習哥為新高三的同學們提供各科一輪複習策略,敬請收藏!
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(十四)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(十四),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   The 16th Asian Games was held from November 12th to 27th in 2010 in Guangzhou, China. There were 41 events in the Games。
  • 中考英語複習之閱讀理解精練(五)
    中考網整理了關於中考英語複習之閱讀理解精練(五),希望對同學們有所幫助,僅供參考。   B   Want to stay away from colds? Put on a happy face.
  • 「創作開運禮」2020年高考數學二輪複習之坐標系與參數方程
    2020年高考數學二輪複習之選做題坐標系與參數方程第一講嗨,大家好,這裡是每天免費為大家更新數理化英語等相關考點的尖子生數理化教育,你還沒有加入咱們的話,就趕緊加入一起學習吧。本次課程我們來為大家講一下坐標系與參數方程的基本考點,通過這次課程希望大家能夠熟練掌握坐標系和參數方程之間的關係,理清這個考點之間的聯繫,如果高考選這個類型的題目了能夠拿滿分。溫馨提示:本課程適用於高二以及高二以上的學生,請根據自己的能力,選擇性閱讀。
  • 2018年高考考什麼 名師為你解讀高考大綱
    【建議】  ●「文學類文本閱讀」需重點關注,近年來,這個板塊呈現了側重考查文學鑑賞的趨勢,從語句內涵的闡發到結尾妙處的賞析,從章法結構的體悟到主題思想的概括,從人物形象的分析到藝術手法的品味,都應成為2018年的複習熱點。就體裁而言,不能局限於小說,應予以拓展,如散文的閱讀。  ●多做全國卷高考真題,從做題中領悟命題思想與思維方法。
  • 解讀2018高考大綱:語文小題數量 英語詞彙基礎是關鍵
    生活報3月23日訊 2018年高考《考試大綱》已於近日出爐。日前,生活報特邀哈師大附中名師針對《考試大綱》,為考生們進行了解讀。2018年是新課程改革、高考改革的重要拐點,今年的高考很可能起到某種「橋梁」作用。那麼,語文、數學、英語三大學科,今年會有哪些特點和變化?
  • 高考英語:作文多得分可多背套話
    複習總原則:每天加強各種題型的定時訓練,加強自己在解題時捕獲信息的速度。   高考備考的最後階段,對考生比較發怵的英語作文,有沒有什麼妙招通過最後半個月的複習來多得分?昨日,來自重慶一中的英語備課組組長成林告訴大家「有法子」——把有用的實用的表達短語、句型和單詞摘錄下來以及寫作過程中的套話背下來。
  • 吉林省高考英語文化課提高閱讀理解能力的方法和途徑
    英語閱讀理解是英語知識綜合運用的典型載體,是從「知識向能力過渡」的嘗試與積澱,是高考英語科目考查的重點也是英語應用能力培養的高級目標。因此,在英語教學中流傳著這樣一句話:得閱讀者得天下。想有效提高的閱讀理解能力,需要先找出影響閱讀理解能力的障礙,然後再探討解決問題的方法和途徑。