今天我們介紹雅思閱讀最實用的兩個技巧:
第一,在文章中根據語境推斷單詞含義
第二,定位文本信息,比對原文和選項的區別
1.語境推斷生詞含義?
詞彙量大,對雅思考試有幫助。建議你在準備考試時每天閱讀至少一篇學術文章。在閱讀時,請注意生詞-它們的用法以及上下文語境。這樣你能夠理解詞彙和語法是怎麼在句子中應用的。
你怎麼做到這一點?看看下面的段落。
Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the text for each answer.
What are two things that are heightened to increase energy and hinder digestion?
首先,讓我們確定問題中的關鍵詞:increase energy和 hinder digestion。
你可能不知道「 hinder」一詞的含義。不認識沒關係,你可以從上下文中推斷或猜測含義。另外,問題中還有其他關鍵字會幫助到你解題,因此在尋找答案時請使用它們。
Another piece of the introvert-extrovert puzzle has to do with the nervous system. Both introverts and extroverts use both sides of their nervous systems at different times, just like they use both neurotransmitters. But extroverts tend to favour the opposite side of the nervous system;the sympathetic side, known as the 『fight, flight or freeze』 system. This side mobilises us to discover new things and makes us active, daring, and inquisitive. The brain becomes alert and hyper-focused on its surroundings. Blood sugar and free fatty acids are elevated to give us more energy, and digestion is slowed. Thinking is reduced, and we become prepared to make snap decisions.
因此,從段落中你可以看出 「digestion is slowed」所以hinder應該是類似於「變慢,阻礙」這樣的意思。你可以從文章中給出的信息中推斷出這一點。從digestion的語境中推斷(根據上下文猜測)hinder的含義,其他不認識的詞彙也是一樣。
2.我們可以使用定位原文,對照文本信息和選項信息的方法解題。
雅思閱讀中我最常被問及的就是true /false/ not given這種題型。
題目一般是這樣的
Does the information in the statement match the information in the passage?
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this statement
那麼,true,false或not given的含義具體來說到底是什麼?
True:文章提到,含義和文本中一樣
False: 文章提及,但含義和文本不一樣
Not given文本完全未提及或未具體提及
Mozart created600 works → Mozart created hundreds of musical compositions = True
* 600對應的就是hundreds of。
False =提及,但含義不相同
Mozart began composing music at the age of 5→ Mozart started writing music when he was 7 years old = False
*兩個句子中的信息相互矛盾。
未給出=完全未提及或未具體提及
Mozart is an important and influential figure in classical music → Mozart is the most famous classical musician = Not Given.
*陳述了莫扎特對古典音樂的影響(influential ),但並不表示他是「the most famous」。沒有提供此信息。
請看下面的段落。
Many people enjoy swaying along to the music in a nightclub. For these extroverts a night spent dancing and talking to friends is a fun evening. But for introverts this is the stuff of nightmares. Small talk, dense crowds and loud music can be terrifying. Even partying at home with a group of friends, though fun, can be draining.Most of them would much rather be tucked up in reading a book. This is a primary difference between extroverts who on the one hand who feel energised from stimulating environments and interaction, and introverts on the other hand who feel drained and low in energy as a result of such situations.
Does the information in the statement match the information in the passage?
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this statement
7Introverts and extroverts rarely become friends with each other.
8Introverts are energised by socialising at home with friends.
第7題在文本中沒有提及外向的人和內向的人如何交朋友,因而這個題目的答案應該是not given
第8題在文章中對應的句子是「Even partying at home with a group of friends, though fun, can be draining.」
文本中句子中的信息「energised」和題目中的「draining」完全相反,信息矛盾,所以應該是false