[即學即練]子連接成為含有賓語從句的複合句。
1) These flowers are from Guangdong. He said.
He said _______ these flowers _______ from Guangdong.
2) Light travels faster than sound. My teacher told me.
My teacher told me _____ light _______ faster than sound.
3) There will be a meeting in five days. Jack didn’t know.
Jack didn’t know ______ there ______ ____ a meeting in five days.
4) Can they speak French? I want to know. I want to know ______ _______ _______ _______ French.
5) Are the children playing games? Tell me. Tell me ______ the children ______ ______ games.
6) Have you finished your homework yet? Mr. Zhao asked Ma Chao
Mr. Zhao asked Ma Chao _______ _______ ______ _____ _____ homework yet.
7) How many people can you see in the picture? Who knows?
Who knows _____ _____ ____ ____ _____ ______ in the picture?
8) Where did she park her car? Do you know? Do you know _____ _____ ____ her car?
9) What does he often talk about? The girl wondered.
The girl wondered _____ _____ often ________ about.
10) Who knocked at the door so loudly? I don’t know.
I don』 t know _______ _______ at the door so loudly.
11) Does he still live in that street? I don't know.
I don't know ______ he still _______ in that street.
12) What's his name? I asked him. I asked him what _____ _____ ____ ______.
13) When does the train arrive? Please tell me.
Please tell me ________ _________ ________ _________.
14) Do they want fried chicken? He asked the boys. He asked the boys _____they _____fried chicken.15)Was the watch made in Shanghai? I don't know.
I don't know _______ the watch _______ made in Shanghai.
單項選擇
1)I hope ________ it will snow this winter.
A.when B.if C.whether D./
答案:D hope 後面應該接that引導的賓語從句,that 在句中沒有任何意義,可以省略。
2)—I don’t know ________ Mr.Green will come to see us.
—He will help us with our English.
A.why B.when C.how D.where
答案:A 從下文的答語看,上文不知道的應該是「來看我們的原因」。
3)I can’t remember ________ I have seen him before.
A.whether B.why C.what D.how
答案:A 本句表達一種不確定的概念,用whether或if。
4)—Do you know ________?I’m going to see him.
—Sorry,I don’t know.
A.where does Mr.Li live B.where did Mr.Li live
C.where Mr.Li lives D.where Mr.Li lived
答案:C 賓語從句要用陳述語氣,排除A、B兩項。從句意判斷問的是「現在住哪兒?」。
5)—Where do you think ________ he ________ the computer?
—Sorry,I have no idea.
A./;bought B.has;bought
C.did;buy D.does;buy
答案:A do you think是插入語,可以把它去掉,分析句意應該用應用過去時態和陳述語序。
6)I can’t understand ________ he likes computer games so much.
A.that B.whether C.why D.where
答案:C 句意為「我不理解為什麼他那麼喜歡電腦遊戲」。
7)(2010北京中考大綱卷)—Do you know ________ the MP3 player last week?
—Sorry,I have no idea.
A.how much did she pay for B.how much will she pay for
C.how much she paid for D.how much she will pay for
答案:C 賓語從句要用陳述語序,由此排除A、B兩項,由last week判斷應該用過去時態。
8)(2010北京中考大綱卷)I don’t know ________ tomorrow.Can you tell me?
A.when we started B.when did we start
C.when we will start D.when will we start
答案:C 由tomorrow判斷,應該用將來時態表示。
經典例題
例1 In the bookshop,a reader asked the shop keeper ________ Who Moved My Cheese was an interesting book.
A.that B.how C.what D.if
思路解析:注意本句中斜體部分是一本書的名字《誰動了我的奶酪》,本句含義是「一個讀者問書店管理員這本書是不是有趣」。所以答案是D項。答案:D
黑色陷阱:本題的主要陷阱是書名Who Moved My Cheese, 它本身含有一個who,容易給人造成誤解。
綠色通道:在英語中,注意書名一般都是斜體的,且書名的首字母是大寫的,注意把它看成一個獨立的完整的東西。
例2 I was told ________ Bill Gates was thirteen he began to play with computers.
A.that how B.how that C.when that D.that when
思路解析:注意後面從句的含義是「比爾·蓋茨十三歲的時候開始玩電腦」,應該用when表示「當……時」,本句中的that是賓語從句的引導詞。所以選D項。答案:D
黑色陷阱:本句結構複雜,主要陷阱設置在when 上,它在本句中起到引導後面的時間狀語的作用。
綠色通道:做此類題,要慢慢理順思路,不要鑽牛角尖,當一種含義說不通時,從另一個角度或另一個含義考慮。
例3 (2010江蘇蘇州中考)—I wonder ________.
—Zebras.
A.what do they call these animals
B.how they call these animals
C.what they call these animals
D.how do they call these animals
思路解析:本句含義是「我想知道他們叫這些動物什麼」,排除B、D兩項。另外賓語從句要用陳述語序。所以選C項。答案:C
黑色陷阱:本句容易譯成「他們怎樣稱呼這些動物」而錯選how,注意本句中隱含句型call sb. sth.含義是「稱呼某人……」。
綠色通道:解答本類題首先分析句意,確定引導詞,然後看好語序和時態。
例4 (2010北京中考)I’m different from my twin sister.I love dancing,________ she is interested in reading.
A.so B.or C.but D.and
思路解析:本句是轉折關係,選擇C項。答案:C
黑色陷阱:本句陷阱在於選項前後都是肯定句形式,不細讀題而誤選D項。
綠色通道:並列句主要是根據句意來判斷前後兩句的邏輯關係,所以一定要把題讀完再作判斷。
例5 (2010重慶中考)Work hard,________ you may catch up with your classmates soon.
A.or B.but C.and D.yet
思路解析:本句是「祈使句+and」的句型,句意為「努力學習,你會很快趕上其他同學的」,and在句中表示承接關係,所以選C項。答案:C
黑色陷阱:本題的陷阱是句型,本句型區別於「祈使句+or」,這個句型的含義是「……,不然的話/否則……」。
綠色通道:祈使句後面既可以加and,也可以加or,所以要全面分析句意,再作決定
更多精彩內容 >> 新東方網英語頻道
全國新東方英語課程搜索
(責任編輯:何瑩瑩)