閱讀七選五(六選四)不管你幾選幾,本質是相同的。這種題型對有些學生來說,難度還是較大的,首先要能讀懂選項,關鍵是要知道放在哪裡呀。
我們一般會碰到這樣的情況,感覺哪個放進去都對,因為選項中出現的單詞在前後文都有出現,你說這個怎麼搞?這個層面說六選四更考察學生的綜合英語實力,超出了單詞和語法層面,進入較高的語篇銜接及邏輯結構層面。
我們如何應對呢?就是我們要有語篇的意識,對於語篇銜接有足夠的理解,這樣我們才能理性去分析題目,做到準確。這樣去分析的題目,我們才能找到依據,把握性更大,從而杜絕憑藉感覺猜測。
我們需要知道幾個知識點,並且在做題中反覆操練。第一、主語的出現邏輯;第二主謂推進的模式;第三、同義詞的復現方式;第四,邏輯的嚴密,也就是不亂言其他,依據主線推進;第五,語法一致、替代等現象在語篇中的銜接作用。
我之前分析過語篇展開方式,這是從本質上對英語文章展開進行解析,可以說是對付此類題目的終極武器。我們高考學生可能不需要特別掌握這麼深,但是對其知曉將如虎添翼,避免陷入零碎與片面之中。為何要談論這些,是因為我發現市場的各種解析無法滿足學生的需要,尤其對於想衝刺高分的學生,我們必須給他們武器,解題的武器。常見的無效解析有:根據文章,所以選擇LD;根據下文,可以看出答案是D;從全面來看,主旨指向。。。所以此題選擇D;更可恨的是,此題考察連接,所以選擇D。
下面我從二個方面來解析,幫助大家增加解題的能力。
第一,了解主謂推進模式。
我們有這種印象,看懂了文章,做不對題。我想說,你不是看懂了,不會做,是因為你根本沒看懂,什麼是看懂,不是表面的字詞句,還是文章作為篇章傳達的深層意義,作者想幹嘛,怎麼幹的。我們看下面閱讀文章,這是一篇真題,是文章的起始部分。
Bankers have been blaming themselves for their troubles in public. Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters. Their rules, moan the banks, have forced them to report enormous losses, and it’s just not fair. These rules say they must value some assets at the price a third party would pay, not the price managers and regulators would like them to fetch.
我們在學習英語過程中,最常見的就是分析語法,很多輔導教材也是這麼說的,一本幾百頁的輔導材料,對句子成分分析或翻譯佔據一大部分,而我們要的是什麼,我們要的不是具體的每篇文章分析的具體內容,雖然這也需要,我們更需要的是一种放之四海而皆準的閱讀方法。
首先,我們說說語法分析,就是主語和謂語,這個主語謂語概念,針對一個一個單獨的句子是有點用的,對於大於句子範圍的段落或篇章不是太好使。
我們看下第一句,Bankers have been blaming themselves for their troubles in public.主語是Bankers, 第二句Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters.主語是they,看懂了又能怎麼樣,我們很多人都能看懂,為何還會做錯。
我們今天講下閱讀方式,加強對語篇整體把握的能力。主位推進的模式在閱讀中的地位。我們講的主位不是主語,為了簡單化,我們這樣理解,一個句子由主位 和述謂 組成,主位,述謂的交替把文章往前推進,形成篇章。主位是已知信息,是從說話者角度看的,就是話題的引出。述謂,就是對話題進行論述,是未知信息,當然這是從接受者角度說的。
有了這個認識,我們看閱讀,主位在於連接方面,述謂在於內容方面,哪個更重要,從文章角度來說,述謂更重要,可是,我們閱讀中,考你語篇連接的很多。
Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters.這一句主語是they,但是主位是behind the scenee,有的文章把主位也說成是they ,那麼主位分析還有什麼意義呢,所以主位是Behind the scenes.
我們看下,主位推進模式,第一句 Bankers have been blaming themselves for their troubles in public.主位是Bankers 述謂是 have been blaming themselves for their troubles in public.
第二句Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters.主位是Behind the scenes 述謂是 they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters.
第二句主位 就是第一句的述謂的對比轉化。
第一句:主位1+述謂2
第二句 主位2(主位1)+述謂2
我們看下,為何主位2 等於主位1的轉化。 in public 公開的,
如果不公開呢,Behind the scenes 私下裡。這樣就實現了句子的有效邏輯銜接。。。
更多的閱讀理解分析,我們來看下面這道六選四題目,猴哥來做。
Warm Waters Caused Many Sea Creatures to Move Far North
A study has found that warmer waters off North America’s West Coast caused many kinds of sea life to move farther north than ever before. The study was a project of scientists from the University of California, Davis.
___ 67______ They identified a total of 67 species between 2014 and 2016, during what was described as a 「marine heatwave」. The researchers reported that 37 of the 67 species they studied had never before been observed so far north as California. These creatures are native to an area hundreds of kilometers to the south.
Some species were discovered outside a marine laboratory belonging to the University of California, Davis. A few were even found north of California. ______ 68 _______ The scientists involved in the study believe the findings can provide valuable information for predicting future sea life reactions to warming oceans.
There is also evidence suggesting that warming waters in the Atlantic Ocean have caused some sea creatures to move northward. A 2017 report in Yale University’s online magazine Environment 360 explores this subject. The report notes that for many years, the ocean has served as our best defense against climate change. ______69________ This has led to warmer oceans, with experts predicting continuing rising temperatures.
Warmer waters along the U.S. East Coast have affected a black sea fish. Researchers from Rutgers University reported the fish once was mainly found off the coast of North Carolina. But they discovered the species had traveled more than 700 kilometers northward, to waters off the coast of New Jersey.
________70________ Using climate models, researchers predicted that some species along the U.S. and Canadian Pacific coasts will move as far as 1,400 kilometers north from their current habitats. Such movement is expected to cause major difficulties for fisheries both in the U.S. and Canada, the study found.
開始嘍,可能有人看不懂,沒關係,我把自己想像為大部分人,就當沒看懂吧,但是題目還是要做的。怎麼做?開始!
第67題,我們要看下前後,The study was a project of scientists from the University of California Davis.______ 67______ They identified a total of 67 species between 2014 and 2016, during what was described as a 「marine heatwave」.
前有 scientists, 後有they ,之間部分要有科學家內容。答案C,The scientists .
第68題,A few were even found north of California. ______ 68 _______ The scientists involved in the study believe the findings can provide valuable information for predicting future sea life reactions to warming oceans.這裡可以看到前後具體信息north,後有the findings 這裡這個the很重要,就可以推出前有發現,最好還能和north 有關係,答案D. The northward travel of so many different sea creatures was considered to have never happened before.
猴哥通過這三句演示下文章推進模式,A few were even found northof California. The northward travel of so many different sea creatures was considered to have never happened before.The scientists involved in the study believe the findings can provide valuable information for predicting future sea life reactions to warming oceans.
看到沒有,第一句的述謂部分,變成第二句的主謂,第二句整體作為第三句述謂。有的同學可能不理解,那麼我就直白說,就是下句要和上句產生聯繫,可以抽取前句的整體或部分意思展開,在此基礎上如果再能利用語法銜接,文章將邏輯嚴謹,天衣無縫,這就是語言邏輯的魅力所在。中文當然也存在這樣的邏輯,只是你太熟悉了反而忽視了,你想想我們說的每句話,怎麼往下接,不是亂來的,有背後邏輯在支配。
第69題,The report notes that for many years, the ocean has served as our best defense against climate change. ______69________ This has led to warmer oceans, with experts predicting continuing rising temperatures.前文的defense,後文的this,其實是一個東西,中間就是解釋怎麼defense的,答案為A. This is because ocean waters have taken in nearly all of the atmosphere’s extra heat.
第70題But they discovered the species had traveled more than 700 kilometers northward, to waters off the coast of New Jersey.
________70________ Using climate models, researchers predicted that some species along the U.S. and Canadian Pacific coasts will move as far as 1,400 kilometers north from their current habitats.
前後有啥,明顯是species和travel,我們知道文章不能亂來,親啊後都有的東西,必然中間有之,道理很明顯了,答案為F. A study estimated climate change will force hundreds of fish species and other creatures to seek out cooler waters in coming years.
思考:從哪看出來前後句有相同的東西,這就是功力呀,travel和move,能看出同樣的語義場嗎,那麼seek out不也是嗎?不就是找尋其他地方,不就是準備travel 或 move嗎?