怎樣在閱讀中分析篇章結構

2022-01-07 東方紅英語工作室

怎樣在閱讀中分析篇章結構

 

一、科普類文章

1.引出中心內容的方法

(1)A but B

這個時候B是文章的中心。為了不讓文章顯得太突兀,一般會先講A,即普通的內容(科普類文章一般介紹的是我們不太熟悉的內容)。另外,A也有可能是一種欲揚先抑的寫作手法,與B的意思正好相反。

Most animals have little connection with animals of adifferent kind, unless they hunt them for food. Sometimes, however, two kinds of animals come together in a partnership (夥伴關係) which does good to both of them. You may havenoticed some birds sitting on the backs of sheep. This is not because they wanta ride, but because they find easy food in the parasites (寄生蟲) on sheep. The sheep allow the birds to do so becausethey remove the cause of discomfort. So although they can manage without eachother, they do better together.

The idea of fighting a noise by making more noisesounds strange, but that’s exactlywhat motor engineers are doing in Germany and some other countries.

(2) 用熟悉的事物作類比。

這是一種我們可以借鑑的寫作方法。

Decision-thinking isnot unlike poker—it often matters not only what you think, but also whatothers think you think and what you think they think you think. The mentalprocess is similar. Naturally, this card game has often been of considerableinterest to people who are, by any standards, good thinkers.

2.說明中心內容的方法

(高考文章以說明為主,在高級閱讀考試中經常出現的議論文在高考中比較少見)

(1) 舉例說明。這是最常見的方法,除了我們熟悉的for example, for instance, such as以外,更主要的是在內容上的抽象程度的不同。例子總是說得很具體,比如說有數字,具體的人物、事件等。有的時候,在事實和例子中間,還有一個具體說明的中間層次。

(2)  講原理

Car-maker’s research and development laboratories havealready proved that mixing in more noise with the help of loudspeakers canreduce the unwanted noise.

(3)  講好處(advantage)

Another good thing about theuses of noise-killing systems is that it saves the need for a silencer, whichnot only reduces the weight of a car, but also makes the motor burn less oiland work better.

(4) 講問題(disadvantage)

Some engineers believe that the noise-killing systemwill be used in most cars in 1996.  Butthe carmakers haven’t decided if they will put it into production because itwould add several hundred dollars to the cost of their cars.

(5)講應用(application)

(6)分類說明:中心的兩個方面

There are two types of fat: externalfat (fat under skin) and internal fat (fat inside the body wall).  Doctors, who have been examining therelationship between health and fatness, have found that the 「pears」 have lessinternal fat, but the 「apples」 have more internal fatthan external fat.  This seems to be whatcauses the health problems.

(7)強對比說明

One mistaken idea about business is that it can betreated as a game of perfect information. Quite the reverse. Business, politics, life itselfare games which we must normally play with very imperfect information. Businessdecisions are often made with many unknown and unknowable factors which wouldeven puzzle best poker players. But few business people find it comfortable toadmit that they are taking a chance, and many still prefer to believe that theyare playing chess, not poker.

 

二、社會觀點類文章

這一類文章比較高級,所以在高考中出現得很少。

Computer people talk a lot about the needfor other people to become 「computer-literate.」 But not all experts (專家) agree that this is a good idea.

   One pioneer,in particular, who disagrees is David Tebbutt, the founder of Computertown UK.Although many people see this as a successful attempt to bring people closer tothe computer, David does not see it that way. He says that Computertown UK wasformed for just the opposite reason, to bring computers to people and make them「people-literate.」

   David Tebbuttthinks Computertowns are most successful when tied to a computer club but heinsists there is an important difference between the two. The clubs are forpeople who have some computer knowledge already. This frightens awaynon-experts, who are happier going to Computertowns where there are computersfor them to experiment on, with experts to encourage them and answer anyquestions they have. They are not told what to do, they find out. The computerexperts have to learn not to tell people about computers, but have to be ableto answer all questions people ask. People don’t have to learn computer terms (術語) , but the experts have to explain in plain language.The computers are becoming」 people-literate.」

 

三、社會問題類文章

1.引出問題:某一部作品中的觀點

Olaf Stapledon wrote a book called Firstand Last Men, in which he looked millions of years ahead. He told of differentmen and of strange civilizations, broken up by long 『dark ages』 in between. Inhis view, what is called the present time is no more than a moment in humanhistory and we are just he First Men. In 2,000 million years now there will bethe Eighteenth or Last Men.

However, most of our ideas about the future are reallyvery short-sighted. Perhaps we can see some possibilities for the next fifty years.But the next hundred? The next thousand? The next million? That’s much moredifficult.

2.解決問題的重要性

So why bother even to try imagining lifefar in the future? Here are two reasons. First, unless we remember how shortour own lives are compared with the whole human history, we are likely to thinkour own interests are much more important than they really are. If we make theearth a poor place to live on because we are careless or greedy or quarrelsome,our grandchildren will not bother to think of excuses for us.

Second, by trying to escape from presentinterests and imagine life far in the future, we may arrive at quite freshideas that we can use ourselves. For example, if we imagine that in the futuremen may give up farming, we can think of trying it now. So set your imaginationfree when you think about the future.

3.解決問題

Many cities around the world today areheavily polluted. Careless methods of production and lack of consumer demandfor environment(環境)friendly products have contributed to thepollution problem. One result is that millions of tons of glass, paper,plastic, and metal containers are produced, and these are difficult to get ridof.

However, today, more and more consumers arechoosing 「green」 and demanding that the products they buy should be safe forthe environment. Before they buy a product, they ask questions like these:「Will this shampoo damage the environment?」 「Can this metal container be reusedor can it only be used once?」

A recent study showed that two out of fiveadults now consider the environmental safety of a product before they buy it.This means that companies must now change the way they make and sell theirproducts to make sure that they are "green," that is, friendly to theenvironment.

Only a few years ago, it was impossible tofind green products in Supermarkets, but now there are hundreds. Somesupermarket product cop labels (標籤) to showthat the product is green. Some companies have made the manufacturing (生產) of clean and safe products their main selling pointand emphasize it in their advertising.

 

四、社會現象類文章

1.社會現象的引出:具體的例子,話語,奇特之處,A影響B。

Allan goes everywhere with BirgittaAnderson, a 54-year-old secretary. He moves around her office at work and goesshopping with her. "Most people don't seen to mind Allan," says Birgitta,who thinks he is wonderful. "He's my fourth child," she says. She maythink of him and treat him that way, buying his food, paying his health billsand his taxes, but in fact Allan is a dog.

Birgitta and Allan live in Swede, a countywhere everyone is expected to lead an orderly life according to rules laid downby the government, which also provides (提供) a highlevel of care for its people. This level of care costs money./

Betty and Harold have been married for Mrs.But one thing still puzzles (困擾) old Harold. How is it that he can leaveBetty and her friend Joan sitting on the sofa, talking, go out to a ballgame,come back three and a half hours later, and they' re still sitting on the sofa?Talking?

What in the world, Harold wonders, do theyhave to talk about?

Betty shrugs. Talk? We’re friends.

Researching this matter called friendship,psychologist Lillian Rubin spent two years, interviewing more than two hundredwomen and men. No matter what their age, their job, their sex, the results werecompletely clear: women have more friendships than men, and the difference inthe con-tent and the quality of those friendships is "marked andunmistakable.」/

Maybe ten-year-old Elizabeth put it bestwhen she said to her father, "But, Dad, you can't be healthy if you’redead."

Dad, in a hurry to get home before dark sohe could go for a run, had forgotten to wear his safety belt-a mistake 75% ofthe US population make every day. The big question is why./

When a group of children politely stop aconversation with you, saying: "We have to go to work now," you'releft feeling surprised and certainly uneasy. After all, this is the 1990s andthe idea of children working is just unthinkable. That is, until you are toldthat they are all pupils of stage schools, and that the "work" theygo off to is to go on the stage in a theatre./

America is growing older. Fifty years ago,only 4 out of every 100 people in the United States were 65 or older. Today, 10out of every 100 Americans are over 65. The aging of the population will affect(影響) American society in many ways -education, medicine, and business. Quietly, the graying of America has made usa very different society - one in which people have a quite differentidea of what kind of behavior (行為) is suitable (合適) at various ages.

2.說明的方法

(1) 舉例

As prices and building costs keep rising,the "do-it-yourself" (DIY) trend (趨勢) in theU. S. continues to grow.

"We needed furniture (家具) for our living room," says John Ross, "andwe just didn't have enough money to buy it. So we decided to try making a fewtables and chairs." John got married six months ago, and like many youngpeople these days, they are struggling to make a home at a time when the costof living is very high. The Rosses took a 2-week course for $ 280 at a nightschool. Now they build all their furniture and make repairs around the house.

Jim Hatfield…

(2) 中心的一個側面

…That is, until you are told that they areall pupils of stage schools, and that the "work" they go off to is togo on the stage in a theatre.

     Stageschools often act as agencies (代理機構) to supply children for stage andtelevision work...

     A visit tosuch schools will leave you in no doubt that the children enjoy themselves…/

Researching this matter called friendship,psychologist Lillian Rubin …the difference in the content and the quality ofthose friendships is "marked and unmistakable.」

More than two-thirds of the single menRubin interviewed could not name a best friend...

「In general,」 writes Rubin in her new book,「women’s friendships with each other rest on shared emotions and support, butmen’s relationships are marked by shared activities.」

"Even when a man is said to be a bestfriend," Rubin writes, "the two share litt1e about their innermostfeelings…

(3) 解釋原因

…The big question is why.

There have been many myths about safetybelts ever since their first appearance in cars some forty years ago. Thefollowing are three of the most common.

Myth Number One…

(4) 評價

While most people use little white lies tomake life easier, the majority of Americans care about honesty in both publicand personal life. They say that people today are less honest than they wereten years ago. Although it is believed that things are getting worse, lyingseems to be an age-old human problem. French philosopher (哲學家) Vauvenarges, writing in the eighteenth century,touched on the truth when he wrote, "All men are born truthful and dieliars (說謊者) ."

(5) 存在的問題

The schools themselves admit that not allchildren will be successful in the profession for which they are being trained.So what happens to those who don't make it? While all the leading schools saythey place great importance on children getting good study results, the factsseem to suggest this is not always the case.

(6) 排比說明

A person's age no longer tells you anythingabout his/her social position, marriage or health. There's no longer aparticular year in which one goes to school or goes to work or gets married orstarts a family. The social clock that kept us on time and told us when to goto school. It doesn't surprise us to hear of a 29-year-old university presidentor a 35-year-old grandmother, or a 70-year-old man who has become a father forthe first time. Public ideas are changing.

 

五、事件類文章

(包括歷史事件,日常事件,災禍,軼事)。關鍵是找時間點。沒有時間點的找最特殊的地方。

The report came to the British on May 21,1941. German battleship Bismarck, the most powerful warship in the world, wasmoving out into the Atlantic Ocean. Her task: to destroy the ships carryingsupplies from the United States to war-torn England.

The British had feared such a task. Nowarship they had could match the Bismarck in speed or in firepower. TheBismarck had eight 15-inch guns and 81 smaller guns. She could move at 30nautical miles (海裡) an hour. She was believed to beunsinkable.

However, the British had to sink her. Theysent out a task force headed by their best battleship Hood to hunt down theBismarck. On May 24, the Hood found the Bismarck.

It was a meeting that the German commanderLuetjens did not want to see. His orders were to destroy the British ships thatwere carrying supplies, but to stay away from a fight with British warships.

The battle didn't last long. The Bismarck'sfirst torpedo (魚雷) hit the Hood, which went down taking allbut three of her 1, 419 men with her.

But in the fight, the Bismarck was slightlydamaged (損壞). Her commander decided to run for repairsto France, which had at that time been taken by the Germans. The British forcefollowed her. However, because of the Bismarck's speed and the heavy fog, theylost sight of her.

For two days, every British ship in theAtlantic tried to find the Bismarck, but with no success. Finally, she wassighted by a plane from Ireland. Trying to slow the Bismarck down so that theirships could catch up with her, the British fired at her from the air. TheBismarck was hit.

On the morning of May 27, the last battlewas fought. Four British ships fired on the Bismarck, and she was finally sunk.

We walked in so quietly that the nurse atthe desk didn't even lift her eyes from the book. Mum pointed at a big chair bythe door and I knew she wanted me to sit down. While I watched mouth open insurprise, Mum took off her hat and coat and gave them to me to hold. She walkedquietly to the small room by the lift and took out a wet mop. She pushed themop past the desk and as the nurse looked up, Mum nodded and said, "Verydirty floors."

"Yes, I'm glad they've finally decidedto clean them," the nurse answered. She looked at Mum strangely and said,"But aren't you working late?"

Mum just pushed harder, each swipe (拖一下) of the mop taking her farther and farther down thehall. I watched until she was out of sight and the nurse had turned back towriting in the big book.

After a long time Mum came back. Her eyeswere shining. She quickly put the mop back and took my hand. As we turned to goout of the door, Mum bowed politely to the nurse and said, "Thankyou."

Outside, Mum told me:" Dagmar is fine.No fever."

"You saw her, Mum?"

" Of course. I told her about thehospital rules, and she will not expect us until tomorrow. Dad will stopworrying as well. It’s a fine hospital. But such floors! A mop is no good. Youneed a brush."

 

六、事物類文章

1.舊事物:注意與現在事物的不同之處

In 19th century England people liked to goto the seaside. In those days, ladies wore long bathing dresses, and men worebathing suits…

2.新事物

(1)引出新事物

Excused from recycling because you live ina high rise with a rubbish chute? You won’t be for long. Miami’s Mark Shantzishas made it simple for those living in tall buildings to use the chute andrecycle too./

Holidaymakers who are bored with bakingbeaches and overheated hotel rooms head for a big igloo. Swedish businessmanNile Bergqvist is delighted with his new hotel, the world’s first igloo hotel.

(2)結構或原理(怎麼造的)

Six workmen spent more than eight weekspiling 1,000 tons of snow onto a wooden base; when the snow froze, the base wasremoved.

(3)優勢(advantage)

The popularity of the igloo is beyonddoubt: it is now attracting tourists from all over the world.

3.事物的起源:找時間點,注意轉折之處。

Today, roller skating is easy and fun. Buta long time ago, it wasn’t easy at all. Before 1750, the idea of skating didn’texist. That changed because of a man named Joseph Merlin. Merlin’s work wasmaking musical instruments. In his spare time be liked to play the violin.Joseph Merlin was a man of ideas and dreams. People called him a dreamer.

One day Merlin received an invitation toattend a fancy dress ball (化裝舞會) . He was very pleased and a littleexcited. As the day of the party came near, Merlin began to think how to make agrand entrance at the party. He had an idea. He thought he would get a lot ofattention if he could skate into the room.

Merlin tried different ways to make himselfroll. Finally, he decided to put two wheels under each shoe. These were thefirst roller skates. Merlin was very proud of his invention and dreamed ofarriving at the party on wheels while playing the violin.

On the night of the party Merlin rolledinto the room playing his violin. Everyone was astonished to see him. There wasjust one problem. Merlin had no way to stop his roller skates. He rolled on andon. Suddenly, he ran into a huge mirror that was hanging on the wall. Down fellthe mirror, breaking to piece. Nobody forgot Merlin’s grand entrance for a longtime.

 

七、新聞報導類文章:抓住報導主體,文章中心:「頭重腳輕」,從整體到細節。

JINTAN, JIANGSU: The 20 students -18 boysand 2 girls-had a thousand reasons to be proud of themselves. They had justclimbed their way to the top rung (階梯) out of4 million students taking part in the Fifth National Hua Luogeng Gold Gup MathematicsContest (競賽) on Tuesday evening.

     The 20 goldmedal winners are all primary and middle school students under the age of 14.「Mary of the problems are of college level and these pupils can figure themout. It is just unbelievable!」 said a teacher from Guangdong province.

     Named afterChina’s most famous mathematician, Hua Luogeng, the contest started in 1986,one year after his death. In less than 10 years, it has been recognised by theState Education Commission (國家教委) as the country’s biggest and best contestof its kind.

 

相關焦點

  • 【剖析】考研英語閱讀篇章5種結構模式
    為了達到寫作目的,一般考研閱讀的文章都是採取特定的篇章結構模式,仔細分析歷年考研閱讀理解的篇章結構特點,發現命題人在編排文章時通常採用五種結構模式哦。今天就來帶大家了解一下!  四、現象--解釋型  在現象--解釋型的文章中,作者在文章開始給出一個現象,相當於提出一個問題,然後對現象進行解釋或分析現象或問題產生的原因,存在的因數以及可能解決方案,作者可能提到幾個不同的解決方案,但是之後作者自己認可的那種解決方案才是文章的重點和主題;在文章最後對現象或問題進行總結說明並進一步強調作者支持的那種解決辦法。
  • 篇章的語境與結構
    讀完上一本篇章的書,只是了解了大概,再學篇章,再細化一些,這樣在做閱讀理解的時候就能再深入思考一下,也可以為命題做些知識鋪墊。
  • SAT閱讀系列講解二章:篇章結構升級版 || 內含閱讀解題神技!
    詳情戳 👉SAT閱讀系列講解系列第一章:篇章結構(段落目的題)|| 幹到不能再幹的乾貨而今天,阿滿老師將會在上一篇文章的基礎上,提升難度,來教大家如何掌握段落之間邏輯關係。這可是SAT閱讀拿分的重要技能哦。下面乾貨正式奉上!在上節課,我們講解的是單一段落在整篇結構中的目的,這一講我們加大難度,來看看篇章整體結構的題目。
  • 篇章語義分析:讓機器讀懂文章
    值得一提的是,哈爾濱工業大學社會計算與信息檢索研究中心秦兵教授課題組,採用PDTB框架,歷時數月,標註超過20,000個實例,構建了一份大規模的中文篇章語料庫[17],並於2014年對學術界免費共享。整體來說,以篇章結構為核心的篇章語義分析研究中,文本的語義信息首先被轉換為文本塊間的修辭結構,隨後具體化為相應的語義關係類型(例如因果關係、轉折關係等)。
  • 篇章結構
    在《快寫慢改》寫作課中,最難學的要屬篇章結構。
  • 《論語》篇章結構研究述評
    顏廷文《試談〈論語〉在行文結構方面的成就》認為孔門弟子編寫《論語》,絕非簡單直錄,在結構上定有所加工。以上諸家皆觸及問題實質,但皆是通讀《論語》後的理論總說,並沒有通過文本分析去論證這些有價值的看法。     尚有學者力圖還原《論語》成書過程,進而探討《論語》篇章結構。夏德靠《〈論語〉文體的生成及結構模式》認為《論語》文本是有意識的編纂。
  • 寫作技巧方法:評論文的邏輯結構和篇章結構
    評論文的邏輯結構和篇章結構具有密切的關係。因為評論文必須通過概念、判斷、推理等思維形式來進行論事說理的,在論事說理的過程中,運用分析綜合的邏輯方法,組織論據去論證中心論點,闡明並揭示客觀事物的本質意義,因而評論文篇章結構的安排,不可能離開邏輯結構。
  • 【詩歌鑑賞】詩歌篇章結構類解答技巧
    從具體的形式看,各有不同:有時間空間結構的。也有前後文形成轉折的;有前後照應的,也有層層深入的。著眼於對詩歌整體結構的考查,往往注重對詩歌的構思特點、構思脈絡、結構層次等的分析。設問方式 (1)這首詩是怎樣構思的?試作簡要分析。  (2)請分析這首詩的構思之妙。  (3)分析這首詩歌的構思脈絡。
  • (中學篇)2020年第2期:基於篇章結構的概要寫作教學方法探究(浙江:魏小平)
    在概要寫作教學中,教師可引導學生熟練掌握常見的篇章類型,基於篇章結構進行概要寫作。具體方法為:框定篇章結構,搭建寫作支架;鎖定段落主旨,改寫要點信息;釐清篇章邏輯,改進概要語言。學生依據篇章類型梳理結構,依託結構確定要點,運用策略概括要點,做到概要結構有理有據,要點充分完整,語言簡潔客觀。   概要寫作是浙江高考的寫作新題型。
  • 閱讀理解題庫7:篇章結構題
    根據第二段內容以及第三段中的「It shocked the literature world that it was not written in Latin」可推知,當時如果作品不是用拉丁語寫的話,人們會感到非常震驚。由此可推知14世紀前的作品普遍都是用拉丁語寫的,故選D項。]3.B[考查文章結構。
  • 公考備考:你不得不知的篇章閱讀
    在國考言語當中,常規題型有片段閱讀、語句表達和邏輯填空,而2017年國考副省級試卷當中新增了一種題型——篇章閱讀,共考查了兩篇,總題量為10道,在整個言語部分可謂舉足輕重,並且篇章閱讀作為「新晉寵兒」 一經登場便又多次出現在後續幾年的國考試卷中。
  • 雅思閱讀的三種文章結構分析
    ,如詞彙量的硬性要求,單句的理解和分析長句結構的能力,尋找特定信息的能力(scanning)以及段落的概括能力。然  其次,應對定位難度大的題。不能否認的是很多情況下做題不用瀏覽文章,在備考初期,找命題中的定位詞去文中定位,這是烤鴨們必經的首要階段。但慢慢地,考生明顯會感覺到定位難度的加大,如命題中的定位詞被同義替換,定位時偶爾出現的亂序情況等等。
  • 臺灣國文教學中如何處理傳統篇章
    臺灣教材中,《醉翁亭記》是以怎樣的姿態存在於課堂教學視野的?從臺灣教材與相關課堂教學案例看,臺灣同行的教學取向與大陸有較大的差異性。臺灣同行更重視寫作《醉翁亭記》時歐陽修的「生存樣本」與當下閱讀《醉翁亭記》的「現代性」——「借鑑和應用」。
  • 怎樣在閱讀中培養批判性思維?
    關於這一點我們在社交網絡上可以找到不少例證,看看朋友圈裡被大量轉發的謠言以及漏洞百出的成功學和雞湯故事就知道了。批判性思維對於英語學習同樣意義重大。學習一門語言會不可避免接觸到其背後的思想和文化——只要是思想和文化,就必然存在精華與糟粕。怎樣在學習英語的同時避免被消極思想文化所影響?一種可行的方案是:帶著批判性思維去學習。
  • 現代文閱讀中的句段作用分析與解題
    現代文閱讀中的句段作用分為句子的作用和段落的作用,在現代文閱讀中通常會出1個分值為4分或者2分的題目。這道題目涉及到的知識有句段的內容和作用。需要明白句段的內容,才能明白句段的作用。本文就現代文閱讀中的句段作用的設題進行分析總結解題的方法。
  • 2W1H結構模型在閱讀、表達和PPT結構中的3個應用
    為什麼要運用「非暴力溝通」通過運用非暴力溝通,我們不再試圖分析自己或他人有什麼毛病,而是用心去了解我們的需求。這樣,我們的內心將逐漸變得平和,重獲生活的熱情。How?怎樣運用「非暴力溝通」?像這樣在開始閱讀這本書的時候,使用2W1H的結構模型,向這本書進行提問,之後再圍繞這些問題有針對性的進行閱讀,並在書本上做標記,最後在實際場景中去踐行書中的方法,閱讀會更有效率。02 日常表達當主管問你「對這個問題你有什麼看法?」
  • Unlock | 怎樣在閱讀中培養批判性思維?
    怎樣在學習英語的同時避免被消極思想文化所影響?一種可行的方案是:帶著批判性思維去學習。經常閱讀外刊的同學可能會發現,即使是知名英語媒體,其傲慢與偏見也並不比其他媒體少(特別是涉及到與中國相關的話題)。既然批判性思維如此重要,那應該怎樣去培養它?培養批判性思維能力的一種行之有效的方法是:進行閱讀訓練。
  • 初中英語學習方法之閱讀策略分析
    2、學生快速閱讀文章,然後將文章的標題與中心思想進行匹配。     3、找出段落主題句和信息詞。這一閱讀策略要求學生區分文章的主要內容與支持細節。主題句能概括段落大意,通常位於句首,偶爾也出現在段中或段尾。
  • 乾貨|託福閱讀文章結構解析
    我們在備考託福閱讀的過程中,對於一些文章的結構也要有所了解,這樣能夠輔助我們更好地來了解閱讀文章內容,下面我們就來具體的講講託福閱讀的文章結構解析。就好像講解某個科學理論、研究其中的社會現象,探討某個歷史事件;在大家所做的託福閱讀學術性文章中。通常要求具備三個組成部分:在託福文章中,這種導入性信息往往出現在篇首位置。考生可以根據篇首段信息對整篇文章所要討論的核心內容有所了解。
  • 2019年深圳公務員考試行測備考:篇章閱讀的六大解題技巧
    2019年深圳公務員考試行測備考:篇章閱讀的六大解題技巧由深圳公務員考試網報考指導欄目由提供,更多關於2019深圳公務員考試筆試,深圳市考行測備考,深圳公務員報考指導的內容,請關注深圳公務員考試網/廣東公務員考試網!   篇章閱讀簡單可以說是一種申論材料加言語理解題的改編題型。