北京市豐臺區2019年高三英語測試

2020-12-11 騰訊網

  本試卷滿分共120分 考試時間100分鐘

  注意事項:1.答題前,考生務必先將答題卡上的學校、年級、班級、姓名、準考證號用黑色字跡籤字筆填寫清楚,並認真核對條形碼上的準考證號、姓名,在答題卡的「條形碼粘貼區」貼好條形碼。2. 本次考試所有答題均在答題卡上完成。選擇題必須使用2B鉛筆以正確填塗方式將各小題對應選項塗黑,如需改動,用橡皮擦除乾淨後再選塗其它選項。非選擇題必須使用標準黑色字跡籤字筆書寫,要求字體工整、字跡清楚。3. 請嚴格按照答題卡上題號在相應答題區內作答,超出答題區域書寫的答案無效,在試卷、草稿紙上答題無效。4. 請保持答題卡卡面清潔,不要裝訂、不要摺疊、不要破損。

  筆試(共三部分 120分)

  第一部分知識運用(共兩節 45分)

  第一節:語法填空(共10小題;每小題1.5分,共15分)閱讀下列短文,根據短文內容填空。在未給提示詞的空白處僅填寫 1個適當的單詞,在給出提示詞的空白處用括號內所給詞的正確形式填空。

  A

  The new sixth-grade teacher,Sava, is like most teachers in schools. This morning, she is calling theattendance list and asking the students in the back of the room to be quiet.Sava ___1___ (smile) at the students and looks happy. Sava doesn’treally look different from other teachers, ___2___ she is. Sava is arobot. She is remote controlled ___3___ a person through a camera inside the robot. Although Sava is notready to be a real teacher, the childrenenjoy her visits.

  【答案】1.smiles  2. but/yet  3. by

  【劉凱老師解析】本文是一篇科普說明文。Sava不是一個真正的老師,但孩子們非常喜歡她的到訪。

  【1題詳解】考查時態和主謂一致。句意:Sava對學生們微笑著,看上去很高興。此處smile和looks之間是並列關係,句子用一般現在時態,故答案為smiles。

  【2題詳解】考查並列連詞。句意:Sava看起來和其他老師沒什麼不同,但她確實與眾不同。前後是一種轉折關係,故答案為but/yet。

  【3題詳解】考查介詞。句意:她由一個人通過機器人內部的攝像頭遙控。介詞by「被」是被動語態的標誌,故答案為by。

  B

  Wilbur and OrilleWright are brothers famous for inventing the first aeroplane. Their interest inflight ___4___ (start) on the day when their father brought home a toyhelicopter for them. It was made of paper and wood. The boys played with ituntil it broke, and then made their own ___5___(replace) it. When they were older, they owned a bicycle shop where they started producing and sellingtheir own bikes. This provided them with the money to pay for their experimentsin flight. Eventually, they built their ___6___(fly) machine.

  【答案】4.started  5. to replace  6. flying

  【劉凱老師解析】本文是一篇人物傳記。威爾伯和奧瑞爾·萊特兄弟因發明了第一架飛機而聞名。文章介紹了他們發明第一架飛機的經過。

  【4題詳解】考查時態。句意:他們對飛行的興趣始於父親給他們帶回一架玩具直升機的那一天。結合句意可知句子用一般過去時態,故答案為started。

  【5題詳解】考查動詞不定式。句意:男孩們一直玩到它壞了,然後自己做了一個來代替它。此處是動詞不定式做目的狀語,故答案為to replace。

  【6題詳解】考查動名詞作定語。句意:最終,他們製造了他們的飛行器。此處是動名詞作定語,故答案為flying。

  C

  Because deaf peoplecan’t hear, they have special waysof communicating. For example, they can learn to understand ___7___ someone is saying by looking at themouth of the speaker. This ___8___(call) lipreading. Also, speaking isvery difficult for the deaf, because they can’t hear ___9___ (they) ownvoices. However, it is possible with special training. According to many deafpeople all around the world, the most ____10____(practice) and popular way of communicating is with sign language.

  【答案】7.what  8. is called  9. their 10. practical

  【劉凱老師解析】本文是一篇記敘文。因為聾人聽不見,他們有特殊的交流方式。他們最實用和流行的交流方式是手語。

  【7題詳解】考查what引導的賓語從句。句意:他們可以通過看說話人的嘴來了解理解別人在說什麼。此處是動詞understand後面的定語從句,從句缺少引導詞,從句謂語動詞say缺少賓語,所填詞其雙重作用,故答案為what。

  【8題詳解】考查一般現在時態的被動語態。句意:這叫做讀唇術。此處句子主語This 和call之間是一種被動關係,這裡在說一個事實,所以句子用一般現在時態的被動語態,故答案為is called。

  【9題詳解】考查形容詞性物主代詞。句意:因為他們聽不到自己的聲音。此處是形容詞性物主代詞修飾名詞,故答案為their。

  【10題詳解】考查形容詞。句意:根據世界各地許多聾人的說法,最實用和流行的交流方式是手語。此處way是名詞,用形容詞來修飾,故答案為practical。

  【劉凱老師分析】本文由三段文章組成.第一段介紹了新來的六年級老師﹣﹣機器人薩瓦老師,雖然薩瓦還沒有準備好成為一名真正的老師,但孩子們喜歡她的訪問.第二段介紹了威爾伯萊特兄弟製造飛機的經歷.第三段介紹了聾人特殊的交流方式﹣﹣唇讀,根據世界各地許多聾人的說法,最實用和流行的交流方式是手語.

  【解答】1. smiles.考查一般現在時.因為and連接並列結構,根據and 後的looks是動詞的第三人稱單數可知,此處也應用動詞smile的第三人稱單數形式,故填smiles.

  2. but.考查連詞.根據Sava doesn't reallylook different from other teachers(薩瓦看起來和其他老師沒什麼不同)和後面的Sava is a robot(薩瓦是個機器人)可知,此處表示轉折意思,應用連詞but,句意:但是她和其他老師不同.故填but.

  3. by.考查介詞.分析句子結構可知control與a person是主動關係,所以此處應用介詞by表被動.句意:她由一個人通過機器人內部的攝像頭遙控.故填by.

  4.started.考查一般過去時.根據when從句是一般過去時可知,此處主句也是一般過去時動詞應用過去式,故填started.

  5. to replace.考查動詞不定式.分析句子結構可知,此處應用動詞不定式作目的狀語,句意:孩子們一直玩到它壞了,然後自己做了個來代替它.故填to replace.

  6. flying.考查動名詞.根據後面的名詞和句意可知,此處表示用途應用動名詞形式,flying machine意為"飛行器",故填flying.

  7. what.考查賓語從句.根據空前的動詞understand可知是賓語從句,從句中動詞saying缺賓語,故填what.

  8. is called.考查時態語態.根據文章敘述的是客觀情況可知是一般現在時,動詞call與主語this是被動關係,所以是一般現在時的被動語態,故填is called.

  9.their.考查形容詞性物主代詞.根據後面的名詞voices可知,此處應用形容詞性物主代詞修飾名詞,故填their.

  10. practical.考查形容詞.根據前面的 the most 和後面的and popular可知,此處應用形容詞形式修飾名詞way,故填practical.

  【劉凱老師點評】語法填空是通過語篇在語境中考查語法知識的運用能力,在解題前應快速瀏覽短文掌握大意,在讀懂短文的基礎上,結合短文提供的特定的語言環境去逐句分析,逐題解答.紮實的語法功底加上準確的理解是解答語法填空題的關鍵.

  第二部分閱讀理解(共兩節 40分)

  第一節(共15小題;每小題2分,共30分)閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C、D四個選項中,選出最佳選項,並在答題卡上將該項塗黑。

  A

  Slowly, so slowlythat we never even noticed how it happened, our family stopped talking to eachother. Our own worlds opened up to us through the computer or the cell phone orthe CD player.

  Family Night was bornwhen Mom called us for dinner. Jessica and I came and sat down. Dad loaded hisplate and started to rise from the table.

  「Where are yougoing?」 Mom questioned.

  「To the living room.I have some work,」 Dad replied as he hurried away. Mom’s face got tight, butshe said nothing. About two minutes later, my cell phone buzzed. Jessica kepther earphones on during most of the meal. Mom was clearly upset.

  Family Night startedthe next week. Mom established three rules: no phones, no music, and no leavingthe table. Everyone would eat together and play a game together 「like a realfamily.」

  All seemed to begoing according to Mom’s plan until the first buzz of a cell phone. Afterdinner, we had been playing the board game for only ten minutes when anothercell phone let out a shrill scream. This time the phone belonged to my father.

  「Work’s calling. Ihave to answer,」 he whispered as he hurried out of the room.

  Mom sighed, but sheforced a smile and encouraged us to continue with the game. We kept playingthrough every interruption afterwards: the beeping of Jessica’s phone, the buzzof another text message from Darnell, the soothing voice announcing the arrivalof an e-mail on Dad’s computer. When the game was over, Mom released us to ourrooms.

  That first FamilyNight was not a success, but Mom soldiered on. Every Monday evening we silencedour electronics and gathered around the table; and each time, setting aside ourtechnological toys became a little easier. The next two months my father wouldbe taking business trips. We wouldn’t be able to have Family Night everyMonday.

  To my surprise Irealized that I would miss those few hours each week when the house was filledwith my family’s laughter and conversation. I was also glad to know that whenwe really wanted to, we could silence the electronic buzz and just be a familyagain.

  31. What led to the start of FamilyNight?

  A. Electronics harmed the family’s life.

  B. Heavy housework made Mom angry.

  C. Dad didn’t get along well withothers.

  D. The children were too lazyto help Mom.

  32. Family Night made the family________ than before.

  A. closer

  B.healthier

  C. more relaxed

  D.more confident

  33. What words can best describe thefirst Family Night?

  A. Tiring butsatisfying.

  B.Challenging but exciting.

  C. Busy butinteresting.

  D.Unsuccessful but meaningful.

  34. It can be inferred that ________.

  A. Dad seldom took business trips

  B. the author enjoyed Family Night

  C. Family Night would not continue

  D. the children threw away thecellphones

  【答案】31.A  32. A  33. D 34. B

  【劉凱老師解析】本文是一篇記敘文。文章解釋了一種社會現象。電子產品損害了作者家庭的生活,因而導致了Family Night的開始。Family Night使家庭比以前更親密。告誡我們:珍惜親情,遠離電子產品。

  【31題詳解】細節理解題。根據第五段中Family Night started the next week. Mom established three rules: nophones, no music, and no leaving the table.可知,「電子產品損害了這個家庭的生活」導致了Family Night的開始。故選A。

  【32題詳解】推理判斷題。根據第五段中Everyone would eat together and play a game together 「like a realfamily.」可知,Family Night使家庭比以前更親密。故選A。

  【33題詳解】推理判斷題。根據第五段中最後一句Everyone would eat together and play a game together 「like a realfamily.」和第六段第一句All seemed to be going according to Mom’s plan until the first buzzof a cell phone.可知,「不成功而有意義」最能描述第一個Family Night。故選D。

  【34題詳解】推理判斷題。根據最後一段To my surprise I realized that I would miss those few hours eachweek when the house was filled with my family’s laughter and conversation. Iwas also glad to know that when we really wanted to, we could silence theelectronic buzz and just be a family again.可知,可以推斷,作者很享受FamilyNight。故選B。

  【劉凱老師點睛】做推理判斷題時對於暗含在文章中的人物的行為動機、事件的因果關係及作者未言明的傾向、意圖、態度、觀點等要進行合乎邏輯的判斷、推理、分析,進一步增強理解能力,抓住材料實質性的東西。本題第3小題,根據第五段中最後一句Everyone would eat together and play a game together 「like a realfamily.」和第六段第一句All seemed to be going according to Mom’s plan until the first buzzof a cell phone.可知,「不成功而有意義」最能描述第一個Family Night。故選D。

  【劉凱老師分析】本文是一篇人生感悟類閱讀,屬於記敘文,主要講述了"家庭之夜"的由來以及給家人帶來了溫馨和愛.

  【解答】1.A.細節理解題.根據第一段lowly, so slowly that we never even noticed how it happened, our family stopped talking to each other. Our own worlds opened up to us through the computer orthe cell phone or the CD player.慢慢地,我們甚至從未注意到它是如何發生的,我們的家人不再相互交談.我們自己的世界通過電腦或手機或CD播放器向我們開放.可知,電子設備損害了家庭的生活導致了家庭之夜的開始.故選A.

  2.A.細節理解題.根據最後一段 To mysurprise I realized that I would miss those few hours each week when the housewas filled with my family's laughter and conversation.令我驚訝的是,我意識到每周幾個小時我會想念房子充滿了我家人的笑聲和談話.可知,家庭之夜使家庭比以前更親密.故選A.

  3.D.細節理解題.根據倒數第二段 That firstFamily Night was not a success, but Mom soldieredon.可知,第一個家庭之夜不成功但有意義.故選D.

  4.B.推理判斷題.根據最後一段I was alsoglad to know that when we really wanted to, we could silence the electronic buzz and just be a family again.我也很高興知道,當我們真正想要時,我們可以讓電子嗡嗡聲沉寂,再次成為一個家庭.可知,作者喜歡"家庭之夜".故選B.

  【劉凱老師獨家點評】此題主要考查學生的細節理解和推理判斷能力.做細節理解題時一定要找到文章中的原句,和題幹進行比較,再做出正確選擇.在做推理判斷題時不要以個人的主觀想像代替文章的事實,要根據文章事實進行合乎邏輯的推理判斷.

  第二節(共5小題;每小題2分,共10分)根據短文內容,從短文後的七個選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多餘選項。

  Empathy is theability to imagine what it must be like in someone else’s situation. It is anessential part of what it means to be human, to the extent that we aresuspicious of anyone who does not show empathy in their behavior.

  ___46___ We read novels, watch television and go to the theatre, and partof our enjoyment comes from understanding the dilemma faced by the charactersbecause we know how we would feel if we were in the same situation.

  ___47___ One study has shown animals displaying empathy towards otheranimals and towards humans. Creatures from across the animal kingdom such asbees and whales, as well as domestic pets, display behavior that suggests theycooperate with and protect each other.

  In another study,psychiatrist Jules Masserman and his team conducted an experiment with monkeysin which the monkeys pulled one of two chains that released food. One chainsimply released the food, while another gave an electric shock to a secondmonkey. The first monkey stopped pulling the chain that delivered the shock. ____48____ This empathetic behavior was observedin a number of monkeys.

  The origin of empathyis probably the need for the young of all animal species to be cared for. Theycommunicate this requirement by crying for attention and to show pain. Bothhuman and non-human young were more likely to survive if their parents reactedpositively to their needs. People and animals alike are social beings and aremore likely to work together. ____49____ If we help others, we are alsohelping ourselves and so empathy is sensible and realistic.

  We don’t alwaysdisplay empathy, however. Just as animals react aggressively to unknowncreatures from their own or other species, humans tend to regard people theydon’t know with suspicion. ____50____ Our unwillingness to trust anyoneunfamiliar is as natural to us as our empathy towards those we know and love.

  A. To feel empathy is not restricted toreal life.

  B. You can empathize with someonewithout feeling sympathy for them.

  C. This fear of strangers will, webelieve, protect us from personal danger.

  D. It seemed to be willing to go hungryrather than see a fellow animal suffer.

  E. However, it seems that in factempathy may not be a quality unique to humans.

  F. Empathy plays a role in that as itallows us to understand our fellow humans better.

  G. It’s certainly difficult tounderstand an animal’s intention behind an emphatic response.

  【答案】46.A  47. E  48. D 49. F  50. C

  【劉凱老師解析】本文是一篇說明文。文章講述的是關於「同理心」。同理心是一種想像他人處境的能力。這是人性的一個重要組成部分,以至於我們對任何在行為中沒有表現出同理心的人都持懷疑態度。

  【46題詳解】該空位於句首,引出下文。下文提示「我們讀小說,看電視,去劇院,我們的部分樂趣來自於理解角色所面臨的困境,因為我們知道如果我們處於相同的處境,我們會有什麼感覺。」承接下文,A項 To feel empathy is not restricted to real life.(感同身受並不局限於現實生活。)切題。故選A。

  【47題詳解】下文提示「一項研究表明,動物對其他動物和人類表現出同理心。」承接下文,E. However, it seems that in fact empathy may not be a qualityunique to humans.(然而,似乎同理心並不是人類獨有的一種品質。)切題。上段說的是關於「人類的感同身受」,該項中的However「然而」與上段構成「轉折關係」,並引出下文。故選E。

  【48題詳解】上文提示「第一隻猴子停了下來。」再根據下文提示「這種移情行為在許多猴子身上都觀察到了。」承接上下文,D項 It seemed to be willing to go hungry rather than see a fellowanimal suffer.(它似乎寧願挨餓也不願看到同伴受苦。)切題。故選D。

  【49題詳解】上文提示「人和動物一樣都是社會性動物,更有可能在一起工作。」再根據下文提示「如果我們幫助別人,我們也在幫助自己,所以同理心是明智和現實的。」承接上下文,F項 Empathy plays a role in that as it allows us to understand our fellowhumans better.(同理心在其中扮演了一個角色,因為它讓我們更好地理解我們的人類同胞。)切題。故選F。

  【50題詳解】上文提示「正如動物對來自它們自己或其他物種的未知生物的攻擊性反應一樣,人類傾向於用懷疑的眼光看待他們不認識的人。」再根據下文「我們不願意相信任何不熟悉的人,這對我們來說很自然,就像我們對認識和愛的人產生同理心一樣。」承接上下文,C項This fear of strangers will, we believe, protect us from personaldanger.(我們相信,這種對陌生人的恐懼會保護我們免受人身危險。)切題。故選C。

  【劉凱老師分析】本文是一篇選句填空,文章主要介紹了同感是一種能夠想像在別人的情況下會是什麼樣的能力.然而不只人類具有這種同感心理.

  【劉凱老師解答】AEDFC

  1.A.聯繫下文題.根據後文We read novels, watch television and go to the theatre, and part of our enjoyment comes from understanding thedilemma faced by the characters because we know how we would feel if we were inthe same situation.可知我們讀小說、看電視、看戲,我們的一部分樂趣來自於理解角色所面臨的困境,因為我們知道如果我們處在相同的情況下會有什麼樣的感受.A項:To feel empathy isnot restricted to real life.感同身受並不局限於現實生活.符合文意,故選A.

  2.E.理解判斷題.根據後文One study has shownanimals displaying empathy towards other animals and towards humans.可知一項研究顯示動物對其他動物和人類表現出同感.E項:However, it seems that in fact empathy may not be a qualityunique to humans.然而,事實上,同感可能不是人類獨有的品質.符合文意,故選E.

  3.D.語境辨析題.根據前文內容可知在實驗中,猴子拉動了釋放食物的兩條鏈條中的一條,其中一條鏈條簡單地釋放了食物,而另一條鏈條則對另一隻猴子進行了電擊.第一隻猴子停止拉動傳遞電擊的鏈條.D項:It seemed to bewilling to go hungry rather than see a fellow animal suffer.它似乎願意挨餓,而不是看到一個動物同胞受苦.符合文意,故選D.

  4.F.文章銜接題.根據後文If we help others, we are also helping ourselves and so empathy is sensibleand realistic.可知如果我們幫助他人,我們也在幫助自己,因此同理心是明智和現實的.F項:Empathy plays arole in that as it allows us to understand our fellow humans better.同感在其中起著作用,因為它讓我們更好地了解我們的同胞.符合文意,故選F.

  5.C.邏輯推理題.根據後文Our unwillingnessto trust anyone unfamiliar is as natural to us as our empathy towards those weknow and love.可知我們不願意相信任何不熟悉的人,這對我們來說就像我們對我們所認識和所愛的人的同情心一樣自然.C項:This fear ofstrangers will, we believe, protect us from personal danger.我們相信,對陌生人的恐懼會保護我們免受人身危險.符合文意,故選C.

  【劉凱老師點評】做題的時候邊讀邊做.各個問題附近的句子都需要重點閱讀,圈畫一些線索粗,再從選項中尋找相關的特徵詞用來判斷正確答案.帶入排除法也是一種很好的方法.另外,如果發現有一題拿不準的,先跳過,先做容易的能做出的題,直到讀完整篇文章.至此,文章的要點和主旨、各個段落之間的邏輯關係應該基本就能清楚了.然後再回過去做之前不確定的題目.

  第三部分書面表達(共兩節 35分)

  第一節(15分)假設你是紅星中學高三學生李華。學校校刊英語園地欄目舉辦以「Changes in my life」為主題的徵文比賽。請結合你的經歷和感受,選取生活中的一個方面(如學習方式、出行方式、購物方式等)的變化,寫一篇短文,向欄目投稿。

  注意:1. 詞數不少於50;2. 開頭已給出,不計入總詞數。

  In recent years, great changes have taken place in my life.

  ________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________

  _________________________________________________________________

  【答案】In recent years, great changes have taken place in my life. What impresses me most is that technology has made our study easier and more effective.

  Take online study as an example. This term I take some online courses, which is more convenient and flexible than studying on campus. The large variety of online courses, ranging from the school subjects to career courses, provides me with abundant choices. I can choose the ones I like and have classes anywhere through the Internet. I also join some online study groups where I enjoy a closer relationship with my teachers and other group members.

  When I meet with any questions, they always give me quick replies.

  The online study has benefited me a lot. I have every reason to believe that the development of technology will bring about far-reaching changes in every aspect of our life.

  【劉凱老師解析】本文是一篇徵文比賽的投稿。

  【劉凱老師詳解】本篇書面表達屬於徵文比賽的投稿。第1步:假設你是紅星中學高三學生李華。學校校刊英語園地欄目舉辦以「Changes in my life」為主題的徵文比賽。請結合你的經歷和感受,選取生活中的一個方面(如學習方式、出行方式、購物方式等)的變化,寫一篇短文,向欄目投稿。

  第2步:根據寫作要求,確定關鍵詞(組),如:great changes have taken place(巨大的變化已經發生);made our study easier and more effective(使我們的學習更容易、更有效);convenient and flexible(方便和靈活);far-reaching changes(深遠的變化)等。

  第3步:根據提示及關鍵詞(組)進行遣詞造句,注意主謂一致和時態問題。

  第4步:連句成文,注意使用恰當的連詞進行句子之間的銜接與過渡,書寫一定要規範清晰,保持整潔美觀的卷面是非常重要的。

  【劉凱老師點睛】本文內容完整,語言規範,語篇連貫,詞數適當。另外全文中沒有中國式英語的句式,顯示了很高的駕馭英語的能力。句中使用高級句子。What impresses me most is that technology has made our study easier and more effective.句中what引導主語從句,that引導表語從句;This term I take some online courses, which is more convenient and flexible than studying on campus.句中which引導非限制性定語從句。

  【分析】【高分句型一】What impresses me most is that technology has made our study easier and more effective.最讓我印象深刻的是,技術使我們的學習更容易、更有效.what引導主語從句.

  【高分句型二】This term I take some online courses, which is more convenient and flexible than studying on campus.這個學期我參加了一些網上課程,比在學校學習更方便、更靈活.which引導非限制性定語從句.

  【高分句型三】 I also join some online study groups where I enjoy a closer relationship with my teachers and other group members.我也加入了一些在線學習小組,在那裡我與我的老師和其他小組成員有著更密切的關係.where引導定語從句.

  【解答】In recent years, great changes have taken place in my life. What impresses me most is that technology has made our study easier and more effective【高分句型一,what引導主語從句】.

  Take online study as an example. This term I take some online courses, which is more convenient and flexible than studying on campus【高分句型二,which引導非限制性定語從句】. The large variety of online courses, ranging from the school subjects to career courses, provides me with abundant choices. I can choose the ones I like and have classes anywhere through the Internet. I also join some online study groups where I enjoy a closer relationship with my teachers and other group members【高分句型三,where引導定語從句】. When I meet with any questions, they always give me quick replies.【要點一,網上學習方式以及經歷和感受】

  The online study has benefited me a lot. I have every reason to believe that the development of technology will bring about far﹣reaching changes in every aspect of our life.【要點二,作者期待】

  【劉凱老師獨家點評】英語寫作是一項主觀性較強的測試題.它不僅考查學生的寫作基礎而且還考查學生在寫作過程中綜合運用語言的能力.在撰寫時要注意主謂語一致,時態呼應,用詞貼切等.要提高英語寫作水平,需要兩方面的訓練:一是語言基礎方面的訓練,要有紮實的造句、翻譯等基本功,即用詞法、句法等知識造出正確無誤的句子;二是寫作知識和能力 方面的訓練以掌握寫作方面的基本方法和技巧

  劉凱老師介紹:

  劉凱,男,蒙古族,黑龍江省齊齊哈爾人。本科為哈爾濱師範大學英語系,碩士為華中師範大學漢語言文學。

  北京市優秀青年教師,北京市級重點高中示範校骨幹教師,多年高中一線執教經驗,高三年級把關教師,多次參與東城區模擬試題命題工作,教學理念先進,教學成果突出,多篇教學論文獲市區級獎項。教育部課題研究員,參與國家十二五課題計劃,並作出突出貢獻,參與初中、高中各年級區級試題的命制,多次承擔區級和市級研究課任務。東城區及北京市科技英語優秀指導教師,所帶學生在各級英語口語、作文競賽中多次獲獎;劉凱老師將紮實的英語基本功和嚴謹的學術思想作為教學的基礎,課堂上善於寓教於樂,信息量大,內容豐富,使學生在和諧的課堂氣氛下欣賞英語、享受英語、掌握英語、運用英語。

  曾多次參加高考閱卷工作,參與人民教育出版社、北京教育出版社、外研社等各類高考教學用書的編寫工作,有豐富的備考經驗。

  2009-2012年期間,多次受邀在北京廣播電臺主持英語高考大綱解析及英語新課程改革節目,兼具偶像派與實力派特點,教風親切灑脫,詼諧幽默,思維開闊,屢有奇思妙想,善於引導學生學以致用,對高考動向把握極其準確,深受學生和家長歡迎。

  美國亞利桑那大學訪問學者,澳大利亞新蘭威爾斯大學ESL研修。尤其擅長英語語法和單詞記憶法。

  2018年加州理工學院語言學雙學位獲得者。講授科目有長難句、翻譯、四六級考試、寫作。在2014、2015、2016、2017四年考研中,接受其培訓的所有考生中有近萬名考生取得高分。

  資深考研培訓講師;

  英語四六級考試天團高級講師;

  雅思閱讀、雅思寫作培訓主講名師;

  六級考試閱卷組成員;

  深諳命題規律和解題套路,對英語的學習規律和方法見解獨特。

  帶給學生的不只是考分的提高,更多的是對英語領悟和感知的突破。純正的英音、獨到的見解、睿智的思維和輕鬆幽默的語言,為其贏得了廣大學生的認同和喜愛。

  高考志願規劃師

  生涯規劃師

  國家素質拓展師

  高考政策專家

相關焦點

  • 北京市豐臺區西馬金潤小學:學生參加區英語口語展示榮獲一等獎
    12月16日,北京市豐臺區教育學會小學英語教學研究會公布2019年豐臺區小學生英語口語展示評比活動結果。豐臺區西馬金潤小學六年級學生李嘉瑞、宋瑞霖、龔徙、代秦豫、朱紫萱和萬妙涵參演的配音作品《Zootopia》(瘋狂動物城),榮獲一等獎的好成績。
  • 北京市豐臺區學科類校外培訓機構部分複課名單發布
    1 北京市豐臺區紅黃藍教育培訓學校2 北京市豐臺區瑞思學科英語培訓學校3 北京市豐臺區ABC外語培訓學校方莊教學點4 北京卓越聚合培訓學校有限責任公司5 北京市豐臺區創佳培訓學校6 北京市豐臺區方莊文化培訓學校
  • 2020年北京市豐臺區購車補貼怎麼領取?
    2020年北京市豐臺區購車補貼怎麼領取?  答:2020年北京市豐臺區區購車補貼需在微信關注「豐品匯」小程序。  補貼時間:5月20日開始至6月30日截止。  補貼條件:在北京市豐臺區域內依法經營、註冊、納稅的汽車4S店購置新車的消費者。
  • 北京市豐臺區抽檢調味品樣品81批次 全部合格
    中國質量新聞網訊 據北京市豐臺區人民政府網站2020年7月29日消息,北京市豐臺區市場監督管理局發布關於2020年食品安全監督抽檢信息的公告(2020年第07期)。信息顯示,豐臺區市場監督管理局組織抽檢了17類食品共723批次。其中,抽檢調味品81批次,根據食品安全國家標準檢驗和判定,全部合格。
  • 北京市豐臺區2020年上學期期末高三英語
    豐臺區2020年上學期期末高三英語2020. 01第二節完形填空(共20小題;每小題1.5分,共30分)閱讀下面短文,掌握其大意,從每題所給的A、B、C、D四個選項中,選出最佳選項,並在答題卡上將該項塗黑。
  • 北京市海澱區在豐臺區境內飛地違建已拆除:將轉型商業服務設施
    2019年6月,北京市海澱區在豐臺區境內的飛地——四頃地,已經完成了拆違。拆違本是北京疏解整治促提升當中的常見工作,但是四頃地屬於情況比較特殊的城鄉結合部。四頃地這片城鄉結合部在違建拆除之後,地區的面貌將發生根本的變化。
  • 介紹北京市豐臺區花鄉(地區):與新村街道的轄區是重疊的
    2020年6月,北京市豐臺區花鄉成為了一個焦點,北京市豐臺區花鄉在哪裡?這究竟是一個什麼地區呢?這就是本文要解答的問題。北京市豐臺區花鄉(地區)與新村街道的轄區是重疊的,花鄉是一個鄉、新村街道是一個街道,它們二者重疊的,但是所管轄的區域又有重疊的關係。首先說明一個問題,北京花鄉這名字,真的與「花」有關係,它其實就是北京近郊一個種花的地方,原本沒有花鄉這個名字,後來才賦予了這個名字。
  • 2020年全國旅遊簡介(北京市)之《豐臺區》主推景點
    豐臺區,隸屬於北京市,是北京市主城區城六區之一,位於北京市南部,東面與北京歡樂水魔方嬉水樂園位於北京市豐臺區小屯路中國園林博物館它是中國第一座以園林為主題的國家級博物館,位於北京市豐臺區鷹山腳下,永定河畔。
  • 北京市豐臺區市場監管局抽檢45批次飲料全部合格
    中國質量新聞網訊 (記者 徐遠官) 近日,北京市豐臺區市場監督管理局發布2020年第12期食品安全監督抽檢信息。                                          飲料監督抽檢產品合格信息  序號標稱生產企業名稱標稱生產企業地址被抽樣單位名稱食品名稱規格型號生產日期/批號備註1北京航博天時飲品製造有限公司北京市豐臺區張儀村甲22號-48北京航博天時飲品製造有限公司竹坊龍井包裝飲用水18.9L2020/9/82北京航博天時飲品製造有限公司北京市豐臺區張儀村甲
  • 北京市豐臺區豐臺第一幼兒園園長朱繼文簡介
    北京市豐臺區豐臺第一幼兒園 朱繼文 她從事幼教事業25年來,兢兢業業,踐行著一位教育工作者的職責與信念,用心做教育,為辦人民滿意的幼兒園而不懈追求,因此得到社會的認可和家長的讚譽。在從事教育和管理的過程中成績顯著,89年參加工作,93年被破格晉升為「小教高級教師」、先後被評為首都」五一」勞動獎章獲得者、全國優秀教師、北京市師德之星、北京市辛勤育苗先進個人,豐臺區優秀共產黨員、豐臺區十大傑出青年、十佳教師、人民教師、優秀青年人才獎等榮譽稱號。 一、科學管理,開創和諧穩定發展的新局面。
  • 北京市豐臺區芳城園小學迎接區體育工作檢查評優工作
    穩中求進 變中促新12月10日,北京市豐臺區芳城園小學迎接了2020年豐臺區中小學落實《學校體育工作條例》、《切實保證中小學生每天一小時校園體育活動規定》和開展《國家學生體質健康標準》工作專項檢查評優入校評審。
  • 北京市市場監管局公布2019年侵權假冒十大典型案件
    中新網北京4月23日電 (記者 杜燕)今天,北京市市場監管局表示,2019年共查處侵犯智慧財產權和假冒偽劣案件共計2072件,罰沒款1.3億元,搗毀窩點35個,移送司法機關20件。同時,公布了2019年北京市市場監管部門查處的十大典型案件。
  • 豐臺區小升初各公辦校招生信息匯總
    北京十二中南站校區北京市第十二中學南站校區位於北京市豐臺區洋橋北裡六號,是一所九年一貫制義務教育學校,2015年4月正式加入北京十二中教育集團。小升初招生途徑:劃片單校劃片:北京十二中南站校區小升初單校劃片面向豐臺區西羅園第五小學、北京市第十二中學南站校區這兩所學校的小學生。
  • 2019年北京市健美操錦標賽吸引千人共舞
    2019年北京市健美操錦標賽吸引千人共舞 發布時間:2019-11-14 來源:中國體育報 作者:水草 字體:
  • 獨家解析2020年北京市豐臺區高三二模英語「1」
    根據文章開始的「I was a boy of nine in 1960.(1960年,我還是一個九歲的小孩。)」可知,對於那時的自己,也就是小孩的思想來說這是個奇蹟。故選B。27.2013年美國亞利桑那大學訪問學者,2015年澳大利亞新南威爾斯大學ESL研修。2018年加州理工學院語言學雙學位獲得者。北京市優秀青年教師,北京市級重點高中示範校骨幹教師,多年高中一線執教經驗,高三年級把關教師,多次參與東城區模擬試題命題工作,教學理念先進,教學成果突出,多篇教學論文獲市區級獎項。
  • 梨園綻蕾 群英薈萃——走進北京市豐臺區群英幼兒園
    文|北京市豐臺區群英幼兒園有這樣一所幼兒園,著名京劇表演藝術家梅葆玖先生曾為幼兒園親筆題詞:「體驗京劇藝術, 薰陶傳統美德」,該園的「娃娃京劇藝術團」曾三次與梅先生同臺演出,並多次應邀參加中央電視臺節目錄製、新年戲曲晚會以及北京市、區級演出,她就是北京市豐臺區群英幼兒園。
  • 2004年下半年北京市英語口語等級證書考試公告
    為適應北京建設現代化國際大都市的需求,以提高城市國際交往功能為主線,以營造良好的語言環境為重點,以學校教育為基礎,以窗口行業為突破口,以提高全民外語水平為目標,2002年北京市教育委員會等11個委辦局在全國率先推出了「北京市英語口語等級證書考試」。
  • 解讀豐臺區西鐵營萬達:距離北京市中心很近,空間卻比較寬闊
    北京市豐臺區的西鐵營萬達廣場開業已經有一段時間了,這也是北京唯一一座位於三環路以內的萬達廣場,西鐵營萬達廣場距離北京市中心原點天安門大約是6.5公裡。豐臺區西鐵營萬達是距離北京市中心很近,但這個地方並不是一個老城區,而是一個新城區,因此西鐵營萬達廣場周圍的空間也是比較寬闊的。北京市豐臺區的西鐵營萬達廣場的位置如圖所示。
  • 2021年高三物理複習講義及對應課後練習(word/教育機構專用)
    2021年高考英語學霸筆記2021年新高考數學難點解題方法突破近5年(2016-2020)中考英語試題分項詳解(全國版)備戰2021年新高考英語聽力模擬訓練小學 初中 高中 各科 思維導圖2021年高三高考二輪複習課件+檢測衝刺985優等生拔高系列講義—專治各種學霸不服2021屆全國高三數學最全考試試卷整理超
  • 「厲行節約、反對浪費」北京市豐臺區市場監督管理局聯合美團展開...
    為加強餐飲食品安全管理,提升網絡訂餐食品安全水平,讓消費者在新消費季能夠安心消費,2020年12月16日上午,豐臺區市場監管局聯合美團在西國貿酒店舉辦餐飲食品安全暨「厲行節約、反對浪費」社會共治工作會,持續推進餐飲業共建共治共享,攜手打造政府推動、市場引導、企業自律、社會監督的新格局。